22.12.2022.

22:20

Foto:

Vesti

ČAK JE I HARADINAJ ZA! ZSO bi trebalo da bude deo konačnog sporazuma Beograda i Prištine

Haradinaj je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku ocenio da vlada u Prištini treba pažljivo da rešava situaciju na severu pokrajine i da je neophodan "intenzivniji dijalog sa lokalnim Srbima".


On je pozvao Srbe da uklone barikade i izrazio uverenje da će i Priština i međunarodni faktori "sve njihove brige tretirati sa poštovanjem i pažnjom".


Kaže da, iako su uklanjanje barikada i povratak Srba u institucije uslovljeni formiranjem ZSO, to nisu pitanja koja mogu biti rešena u jednom danu.


Na pitanje o zahtevu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da razgovori o osnivanju počnu odmah, Haradinaj kaže da je ZSO sada dobila na težini.
- To je bila moja briga u prošlosti, takođe sam molio Kurtija da bude oprezan sa ovim jednostranim akcijama, jer će onda biti zahteva da se to nazove jednostranim. Sada smo došli u situaciju da se već istražuje kazneni pristup prema vladi i premijeru zbog njegovih jednostranih ili iznenađujućih postupaka na terenu. Ovo je novi zahtev koji proizilazi iz situacije na terenu i jednostranog delovanja Kurtija - rekao je Haradinaj.

Bonus video: