29.12.2022.

07:00

Foto: Informer

Vesti

ŠIPTAR ŠVERCOVAO ORUŽJE NA KOSOVO ZA NAPAD NA SRBE! Sprečen pakleni plan prištinskih EKSTREMISTA

Albanac Arven Baderi uhapšen je u Bujanovcu u noći između utorka i srede zbog sumnje da je naoružavao šiptarske ekstremiste na Kosovu i Metohiji za napad na Srbe!

Baderi je, kako saznajemo, po nalogu šiptarske vlasti u Prištini od islamista iz regiona nabavio deset pušaka, snajper, 'škorpion', prigušivače, kilogram eksploziva i veliku količinu municije. On je planirao da ovo oružje transportuje na Kosovo i Metohiju i isporuči ga albanskim teroristima!

Prekinut lanac

Naši odlično obavešteni izvori tvrde da je Baderi već neko vreme bio angažovan za kupovinu i transport oružja u južnu srpsku pokrajinu.

- U prethodnom periodu šiptarski teroristi su se angažovali na nabavci veće količine naoružanja. Stupili su u kontakt sa muslimanskim ekstremistima u regionu. Vlast u Prištini je želela da naoruža šiptarske ekstremiste i iskoristi ih za eskalaciju sukoba na Kosovu i Metohiji, čime bi dodatno ugrozili bezbednost Srba u južnoj srpskoj pokrajini. Taj lanac je sada prekinut i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) osujetila taj opasan plan Prištine - ističe naš izvor upoznat s ovom akcijom, koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti.

Informer

Šiptarski terorista uhapšen i u Novom Sadu

Albanac Dine Hetaj (37), poreklom sa Kosova i Metohije, uhapšen je sredinom prošlog meseca u Subotici u iznajmljenoj kući, a tokom pretresa objekta pronađena je velika količina oružja i municije u tri putne torbe - pet "kalašnjikova", devet pištolja, 510 metaka različitog kalibra i 4.100 evra u kešu.

Dine Hetaj, čiji je nadimak Dino, član je međunarodne kriminalne grupe koja se bavi trgovinom oružjem i narkoticima. Tu grupu predvodi Valjon Arifaj iz Prizrena. Sumnja se da je Hetaj, kome je određen pritvor do 48 sati, planirao terorističke napade u zemljama Evropske unije, a da je iznajmljenu "štek" kuću u Subotici koristio kao bazu!?

Prema njegovim rečima, operativni podaci ukazuju na to da je Arven Baderi jedan od glavnih kriminalaca na Kosovu i Metohiji i da blisko sarađuje sa prištinskim teroristima.

- Osim švercom oružja, Baderi se godinama bavi i krijumčarenjem droge. Jedan je od glavnih organizatora šverca narkotika iz zemalja Bliskog istoka na Kosovo i Metohiju - prenosi naš izvor.

Uhapšeni Arven Baderi sumnjiči se za krivično delo terorizam, određen mu je pritvor do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće priveden i saslušan u nadležnom tužilaštvu. Za ovo krivično delo predviđena je kazna zatvora od dve do deset godina.

Informer

Sever na udaru

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović, komentarišući sve ove navode, kaže da sve upućuje na to da su prištinske institucije spremale napade na severu pokrajine.

- S obzirom na količinu oružja i snajper, koji je obično namenjen za likvidaciju važnijih ličnosti, verovatno je bio plan da se terorističke akcije i ubistva sprovedu na severu Kosova i Metohije. Na udaru su mogli biti najistaknutiji pojedinci Srpske liste, a moguće mete su i vojnici Kfora, kako bi se onda Srbi okrivili za to. Akciju je trebalo da sprovedu obučeni ljudi iz terorističke OVK. U svakom slučaju, treba pohvaliti rad našeg sistema bezbednosti, pre svega BIA i MUP, koji su već više puta pokazali kako se suprotstavlja svim pretnjama - naglašava Bjegović.

LJUBAN KARAN, BIVŠI POTPUKOVNIK KOS

Treba primetiti da je arsenal oružja širok i odnosi se na blisku borbu, likvidacije (snajper) i terorističke akcije (eksploziv). Ovo nikako nije mala akcija. Albanci su se opredelili za ovakav način naoružavanja jer je lakši, ali su BIA i policija sve to otkrile.