14.01.2023.

15:49

Foto:

Vesti

KURTI ĆE PRE DA ODE SA VLASTI NEGO DA FORMIRA ZSO! Jevtić: Plašim se novih incidenata, premijer lažne države ne želi da ostane upamćen po dogovoru sa Srbima!

- Nama je takva informacija preneta na sastanku sa Šoleom i američkom delgacijom, ali ja od Kurtija ne očekujem da će to da uradi i pribojavam se da će ponovo doći do nekog incidenta, jer on kada god neka takva poruka dođe iz Vašingtona na taj način skreće pažnju sa toga - rekao je Jevtić za Tanjug.


Istakao je da je jasno da EU nema mehanizama uticaja na Kurtija, kako bi ga naterala da primeni bilo kakav dogovor i da Vašington igra ključnu ulogu.


Jevtić je dodao da svi izaslanici za KiM manje-više razumeju da je problem u Prištini i ocenio kako Kurti ne želi da ostane upamćen po tome što je postigao neki dogovor sa Srbima, a posebno ne po tome što im je dao nekava prava na KiM. 
- Mislim da Kurti neće formorati ZSO i da će se, ma koliki pritisci bili na njega, pre povući sa vlasti negeo da ispuni međunarodne obaveze Prištine - naglasio je Jevtić.


On je rekao da kod srpskog stanovništva u Štrpcu, posle pucanja i fizičkog napada na srpske mladiće za Badnji dan, postoje pomešana osećanja straha, prkosa i ponosa.
- Ali u suštini svakako da postoji zabrinutost građana, što sam ja preneo u razgovorima sa predstavniciam Kfora i kosovske policije. Sa druge strane, veliko je nepoverenje u kosovske institucije. Mi smo upozoravali da ovako nešto može da se dogodi ukoliko se nastavi retorika Aljbina Kurtija koji nas naziva krimilancima i teroristima i da neko pomisli da je u redu da puca u Srbe, jer puca u nas kao u teroriste i kriminalce i da za to neće da bude osuđen - rekao je Jevtić.


On je naglasio da se hapšenjem čoveka koji je pucao na Srbe ne završava problem. 
- Narativ koji se pojavio nakon hapšenja počinioca ovog pokušaja ubistva da je on to uradio u samoodbrani i da je heroj upozorava da smo daleko od toga da je samo hapšenjem sve završeno. Naprotiv, mora da se radi preventivno i to sam tražio od Kfora i kosovske policije - naveo je Jevtić.

Informer

Dečak ranjen na Badnji dan Stefan Stojanović


Dodao je da je njihovo prisustvo na terenu poslednjih dana povećano, ali je ocenio kako nije stvar samo u tome da se to prisustvo vidi, nego i da se druge stvati promene. 
- Zato je najveća odgovornost na onima koji šire takvu retoriku i politiku mržnje prema jednom narodu. Tu je izvor problema i to međunarodna zajednica mora da shvati, jer jedino ona može Kurtiju da kaže da je dosta bilo i da su rezultati njegove politike drastično uvećan broj incidenata - smatra on.


Ocenio je kako je jedina dobra vest koja je proistekla iz njegovih sastanaka sa predstavnicima kosovske policije to što je određeni broj Srba iz policijske stanice u Štrpcu raspoređen na severu Kosova.
Jevtić je rekao da je 6. januara bio jako težak dan, jer su ljudi bili puni gneva zbog svega što se desilo i da je bilo vrlo teško držati situaciju pod kontrolom. 
- Naš interes nije to, nego mir i zato ćemo se boriti na demokratski način. Imali smo i veliki protest 8. januara, iako su neki želeli da i tada bude incidenata i da se Srbi optuže, mi smo poslali poruku mira i da nismo mi ti koji prave probleme - rekao je Jevtić.
- Možda je u takvim ternucima najlakše upotrebiti zapaljivu retoriku govorima koji će nekima prijati, ali to rade neodgovorni. Mi smo odgovorni i ja vidim koliko je predsednik Vučić napadan zbog odluka da se kriza na severu reši na miran način i zbog uklanjanja barikada. Ne znaju da je predsednik uradio upravo ono što svaki državnik treba da uradi, a to je da se obezbedi mir i život - naglasio je Jevtić.