16.03.2023.

18:09

Foto: Tanjug

Vesti

GRAĐANI, SLOBODNO TROŠITE PARE, BANKE U SRBIJI SIGURNE! Vučić o velikoj svetskoj bankarskoj krizi: Srpske rezerve na istorijskom maksimumu!

- Sutra se navršava 19 godina od pogroma srpskog stanovništva, a Albanci su iskoristili stradanje srpskog dečaka u selu Čabra i proterali više hiljada Srba, osmoro ubili, 35 crkava uništili... Neki su ćutali, umesto da rade i čine, nikada nismo rekli da je to do albanskog stanovništva i atmosfere koju su stvorili da Srbi nestanu. Nisam izlazio u javnost, čekao sam da imam sa čim da se obratim građanima. Za mene poželjna normalizacija jeste da imamo bolje odnose sa Albancima i da rešimo probleme, da živimo koliko je moguće zajedno, jedni pored drugih, da se poštujemo i da razvijamo zajedno posao i biznis i da gledamo u zajedničku budućnost. Čak i danas je navodno objavljen "veliki tajni plan" koji je ništa drugo nego spisak želja Albanaca šta bi oni hteli. Nema potrebe da izmišljate, ja nikada nisam krio planove niti ću to da radim. Mi i dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU. Mi smo dostavili svoj predlog, Albanci svoj. Nije nikakav sudbinski dan u Ohridu. Svi se nadaju da ću da potpišem nešto samo zato da bi dobili moju glavu, a ne zato što se boje bilo čega. Ja ću pokušati u ime Srbije da nastavimo da radimo dalje, da radimo na normalizaciji odnosa, ponavljam da od naših "crvenih linija" ne odustajemo. Kao predsednik Srbije pozivam građane da veruju svom državnom rukovodstvu, da veruju u posvećenost, mudrost, ozbiljnost i rodoljublje svog državnog rukovodstva. Garantujem da nikada ništa neću tajno da uradim, svi sporazumi su javni. Mi smo taktički uvek bili superiorni, ali strateški uvek sve smo gubili. Ako analiziramo od Miloševića, Koštunice, Đinđića, svi su oni bolji govornici od mene, šarmantniji, kako hoćete, ali mene ne zanima da budem voljen, osim kod moje troje dece. Želim da ostavim kao predsednik najbolje rezultate u istoriji Srbije. Znam šta ne smemo da izgubimo, a šta moramo da sačuvamo. Mir nije sve, ali bez mira nemate ništa. Kineski predsednik Si je rekao slično: "Vazduh i Sunce ne možete da vidite, ali bez njih ne možete ništa". Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir. Srbija je pre nekoliko godina bila na 39 procenata ukupne ekonomije Zapadnog Balkana, a sada je više od 50 odsto. Srbija ima u poslednjih 10 godina 50 odsto više od Bugarske, a 67 odsto više od Hrvatske stranih direktnih investicija. 642 miliona evra nam je nivo stranih direktnih investicija u prva dva meseca ove godine i u martu. Ja se nadam da ćemo doći do pet milijardi dinara - rekao je Vučić.

- Slušam poslednjih nedelja da smo mi jači i da ćemo ko zna šta. Kažu 28 zemalja povuklo priznanje, jeste, ali niko u vaše vreme. Kako se kitite mojim, našim perjem? Pričate o vojsci koju ste uništili, jeste, mi smo je obnovili. Da, vojska nam je deset puta jača, i? Šta želite, da uđem u rat sa NATO? Šta bismo dobili? Izgubili bismo rat i šta posle toga? Da čekamo neki novi rat i da nemamo više nijedno dete. Radiću na tome da nikada ne moram da idem po kućama i da objašnjavam majkama zašto im je dete u kovčegu. Ja danas nemam pravo da ne razumem šta je to što se menja u svetu.

- Danas su okolnosti mnogostruko teže nego devedesetih godina. Mi moramo našu malu zemlju, naš mali brod da dovedemo do mirne luke neoštećenog, čuvajući naš narod i državni interes. Biće mnogo stvari koje ćemo morati ako Albanci prihvate formiranje ZSO, a sumnjam da će prihvatiti, biće mnogo teških stvari koje ćemo mi morati da učinimo, ali ni to neću kriti. Pozivam građane da budemo mudri. "Idemo da ga sprečimo da potpiše..." Svaki dan slušam te gluposti, prekinite da lupetate. Pozivam građane da budemo mudri, pametni, da se uzdamo u svoj rad za bolju budućnost. Ja mislim da će da se dogodi proces koji neće biti jednokratni. I Albancima će biti stavljeno do znanja da je to proces koji vodi ka Evropskoj uniji. Mi ne smemo da kažemo da ništa nećemo da uradimo jer to nije dobro za nas. Za nas je ostanak na evropskom putu od značajnog nacionalnog interesa. Ne trčite pred rudu. Koliko smo puta Cimermana izbacili iz kancelarije. Šta smo imali od toga? Radićemo mudro, voditi računa o nacionalnim interesima, obično mi govore da je Vučićeva taktika da potpiše Ana Brnabić ili Ivica Dačić. Da znate, nikada se nisam krio iza nekoga, uvek sam sebe i svoja leđa stavljao ispred drugih, kad neko bude nešto potpisivao, potpisaću ja, a o tome će odlučivati narod. A ne planiram da potpišem ništa. 

- Za koji dan put od Surčina do Novog Beograda, i deo Miloša Velikog, za tri meseca biće gotova obilaznica oko Beograda, potom i Ruma - Šabac, a i novi stadion. Stadion u Zaječaru izgleda kao da nije u Srbiji. Uskoro krećemo i sa stadionom u Kragujevcu, u Valjevu dve fabrike otvaramo uskoro. Do kraja godine završavamo i brzu saobraćajnicu Lajkovac-Valjevo. Zašto sam ovo sve rekao? Srbija mora da čuva stabilnost. U svetu postoji velika nestabilnost zbog propasti banaka. Građani Srbije ne treba da imaju bilo kakav strah, bankarski sistem ima punu stabilnost i likvidnost, devizne rezerve su na istorijskom maksimumu, rezerve zlata su najveće u istoriji, naše banke su sigurne, čak razmišljamo da povećamo iznos depozita u bankama. Ovo je samo da vam bude jasno, u ovom trenutku čak 546 milijardi dinara Srbija ima na svom računu, pet milijardi evra. So je jedna od namirnica koje ne proizvodimo u Srbiji i radimo na tome da obezbedimo, da kupimo đubrivo, da kupimo nešto pšenice od prvog roda, pa ćemo i od drugog. Ljudi, slobodno trošite novac, nikakve nestabilnosti neće biti. 

- Nama je sukob u Ukrajini doneo samo probleme. Republika Srbije je posle toga izašla sa svojim stavom u kojem je rekla da osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta zemalja članica UN. Mi smo tada takođe rekli da zbog svega što se dešavalo na teritoriji Srbije, a i kada nam je bila potrebna pomoć 2015. godine, da Srbija neće da se priključi sankcijama Ruskoj Federaciji. Od tada, količina laži koju su koristili po pitanju KiM prevaziđena je samo po pitanju sankcija Rusiji. Ako budemo planirali da menjamo politiku, obavestiću vas ja. Kada kažete da puštamo "probne balone"... Mi to ne radimo. Kažu "Rade Basta je Vučićev čovek", čoveka nikad nisam ni video, osim ono kad vidim sve predstavnike Vlade, možda jednom ili nijednom razgovarao sa njim. Kad budemo menjali politiku, ja ću da vam se obratim i neće ta politika dobiti podršku u Vladi Srbije. Da li će to biti za mesec dana, ne znam. 

- I dalje ćemo nastaviti da izvozimo oružje u sve dozvoljene krajnje korisnike. A gde će to da završi, pa naravno da će da se gađaju raketama, neće sigurno Šanelovim tašnicama. 

- Nije mi lako da kritikujem naše medije kada me pitaju strani novinari, zbog toga što sam predsednik Srbije. Na Pink televiziji toga nema, osim ako nisu izvori i sagovornici neki koji podržavaju Rusiju, što nije slučaj sa Hepijem, to je proruska televizija, neću reći zašto. Nisam čuo da su proglasili ukrajinsku ministarku prostitutkom, ali ako jesu, izvinjavam se. Nije mi teško da se izvinim i da poreknem nešto, samo treba da nam se obratite. Ja odgovaram svim medijima i gostujem gde god me pozovu, uvek sam fer kad god me nešto pitaju. Za neke televizije mi je krivo što objavljuju svašta, ali ne možete da pređete kada vam udaraju na decu i porodicu, u Srbiji imate svakakvih medija. To se događalo meni sa mojom porodicom na drugim televizijama, ali to je demokratija, ovde svašta možete da čujete.