• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

15.03.2023

07:12

MINISTAR PRIVREDE IZAZVAO BURU U KOALICIJI SPS-JS  Socijalisti žele sankcije Rusiji? Ali to ne smeju javno da kažu?!

Politika

MINISTAR PRIVREDE IZAZVAO BURU U KOALICIJI SPS-JS Socijalisti žele sankcije Rusiji? Ali to ne smeju javno da kažu?!

Podeli vest

Rade Basta pozvao Vladu Srbije da uvede sankcije Moskvi. Njegov stav na Instragramu podržali funkcioneri SPS Aleksandar Antić i Đorđe Milićević, ali su ubrzo potom ustvrdili da nisu saglasni sa uvođenjem sankcijama Moskvi.

 

Sve je više funkcionera SPS koji se, po svemu sudeći, zalažu za to da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali to ne smeju javno da kažu!
Ministar privrede Rade Basta, funkcioner koalicije SPS-JS, u ponedeljak je javno na društvenim mrežama rekao da se zalaže za uvođenje sankcija Rusiji i pozvao je Vladu i ministre da se hitno o tome izjasne. Ovaj njegov stav na Instagramu odmah je podržao Aleksandar Antić, visoki funkcioner SPS i bivši ministar, ali je svoju podršku ubrzo povukao nakon što mu se Basta zahvalio!?! Slično je pre toga uradio i ministar Đorđe Milićević - lajkovao je Bastinu objavu, a onda je poručio da je 'aktivista koji vodi Instagram profil greškom lajkovao objavu ne pročitavši je'!?!

Mi smo uz Vučića

Čvrsto podržavamo stav Saveta za nacionalnu bezbednosti da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali nismo za uvođenje sankcija Rusiji
Ivica Dačić, lider SPS


'Hvala, kolega'


Basta je na Instagramu napisao da 'naša zemlja plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo'.
'Kao ministar privrede, da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da ćutimo, ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji. Stojim uz predsednika Vučića i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju', napisao je Basta, koji je javno zahvalio Antiću na podršci:
'Zahvaljujem se kolegi Antiću na podršci u ovoj teškoj situaciji! '


Direktor 'Koridora' Aleksandar Antić, na drugoj strani, posle Bastine zahvalnice javno se ogradio od ministra privrede.
- Ne podržavam Bastu. Ovo nije pitanje o kojem treba privatno i individualno da se izjašnjavamo na društvenim mrežama. Ovakve proizvoljne i nekoordinirane aktivnosti ministra Baste čine veliku štetu Srbiji i dovode državno rukovodstvo u još teži položaj - izjavio je Antić.


Lider SPS Ivica Dačić, na drugoj strani, kaže da ta stranka čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je utvrđen još prošle godine, da Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji.
- SPS čvrsto podržava politiku predsednika Vučića, poštujući da je nacionalni interes Srbije i njena budućnost naš prioritet. Svakodnevno koordiniram aktivnosti i stavove sa predsednikom Vučićem i nismo o toj temi razgovarali u skorije vreme - ističe Dačić.

Moj ugao

TOMA FILA
FUNKCIONER SPS

Apsolutno sam protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Antić je lajkovao Bastinu objavu po automatizmu, čim neki ministar nešto objavi, to se lajkuje po automatizmu.

Previše nedoumica


Komentarišući sve ove navode, Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja 'Faktor plus', ocenjuje da je u svemu ovome previše nedoumica.
- Pitanje je da li je ovo koordinisano sa koalicionim partnerima ili nije, zatim da li je Basta samoinicijativno izašao sa ovakvim stavom ili je to dogovoreno sa nekim... Mi ne znamo šta o svemu ovome misle u SPS kao u stranci. Možda su funkcioneri SPS lajkovali Bastu po automatizmu, a možda i nisu... Bilo bi dobro da socijalisti imaju jasno izražen stav po ovom pitanju, tako bi sve nedoumice bile otklonjene - naglašava Pejić.
 

Palma: Bastin lični stav

 

Saopštenje ministra privrede Radeta Baste u kojem se zalaže za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji njegov je lični stav i to nije stav Jedinstvene Srbije, čiji je Basta član, saopštio je lider JS Dragan Marković Palma.
- Više puta sam ponovio da se uvođenjem sankcija Rusiji od strane Srbije ne bi zaustavio rat u Ukrajini, kao što se nije zaustavio ni sankcijama koje su uvele zapadne zemlje. JS je protiv uvođenja sankcija bilo kome. Rešenje tog problema je da rat u Ukrajini prestane odmah i da se problemi reše za pregovaračkim stolom - naglasio je Marković.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 1 godinu

Ako ga premijerka Ana Brnabić ne smeni, znači da se i ona (čitaj Vlada) slaže sa predlogom SPS-a za uvođenje sankcija Rusiji. Nameće se logično pitanje: hoće li Srbija vratiti Orden Aleksandra Nevskog, za koji je predsednik rekao da isti pripada Srbiji, a ne njemu lično.

Miki

pre 1 godinu

Nije vazno sta je izjavio ministar iz rastimovanog vladinog orkestra vec je bitno kako je on postao ministar privrede.Iz njegove biografije sa 44 godine je nakon zavrsetka policijske srednje skole, radio kao policajac, zatim zavrsio DIF, zatim vodio neke sumnjive firme i bavio se Kik boksom, vodio Beogradske elektrane i hteo atomske centrale u Srbiji.Sumnjam da uopste zna sta trazi.Izjava se moze tumaciti da je bio pod uticajem udaraca u boksu, ali ko je izbornika ministara tukao u glavu da nekompententnog coveka postave na to mesto?Vlada nije reagovala, znaci da je to njena polititika i to je legitimno.Mene je ponekad sramota ko nas predstavlja i koji likovi vode ministarstva, koji su na ambasadorskim mestima i na ostalim vaznim i bitnim funkcijama.Sve ide po principu ko nabije taj dobije.Neka nam je bog na pomoci.

milena

pre 1 godinu

Crvena banda je videla kuda plovi naprednjački brod, pa prave odstupnicu na vreme.Pacovi prvi napuštaju brod. Koliko ste vi spremni da branite Pičkoustog i Rošavog od pravde i zatvora?

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija