08.07.2023.

20:07

Foto: printscreen rts

Vesti

Gospodine, pogledajte sebe i svoje pulene Kurtija i ostale na KiM! Dačić o napadu Rota na Srbiju

Dačić je upitao kako je moguće da u vreme dok se nasumice hapse Srbi na Kosovu, bez ikakve krivice, dok se zabranjuje promet osnovnih životnih namirnica i lekova, a nelegitmni albanski gradonačelnici silom ulaze u zgrade u opštinama gde žive samo Srbi i ne poštuje se Briselski sporazum potpisan još pre 10 godina o formiranju Zajednice srpskih opština, a ceo svet optužuje Kurtija i preti sankcijama Kosovu, Rot napada predsednika Vučića da podriva principe EU i podgreva nacionalizam i mržnju.

- Sa gnušanjem odbijam takve napade, jer je sramotno da Rot koji podriva univerzalni, pa i evropski princip zaštite teritorijalnog integriteta država, optužuje bilo koga - rekao je Dačić.

On je istakao da su na primeru Srbije narušeni osnovni principi EU.

- Rot i ostali su decenijama podgrevali albanski separatizam i nacionalizam, šireci mržnju prema srpskom narodu. Zato, gospodine Rot, pre nego što napadnete druge, pogledajte sebe i svoje pulene Kurtija, Gervalu i ostale na KiM. Ako već nećete da ih osudite, nemojte ih braniti praveći veštačku simetriju napadom na Srbiju - rekao je Dačić.

Rot je na Tviteru naveo "da je krajnje je vreme da Evropska unija i Sjedinjene Države razmotre svoju strategiju povodom Zapadnog Balkana i Srbije. Predsednik Vučić podriva vodeće principe Evropske unije i podstiče nacionalizam i mržnju. Ono što nam je stvarno potrebno je hrabro rukovodsto da podstakne pomirenje, vladavinu prava i demokratiju."