25.09.2023.

15:51

Foto: informer.rs

Vesti

Vesić se u Pekingu na marginama Foruma sastao kolegama iz UAE, Sudijske Arabije, Azerbejdžana, Šri Lanke…

- Imao sam bilateralni sastanak sa ministrom digitalnog razvoja transporta Azerbejdžana Rašadom Nabijem i razgovarali smo o njihovim kompanijama koje rade u Srbiju, pre svega o Azvirt –u koji radi dobar posao u našoj zemlji. Takođe, smo razgovarali o tome kako ćemo dodatno da obezbedimo dozvole za naše prevoznike, kako naše tako i azerbejdžanske. Razgovarali smo o odnosima naše dve zemlje. Mi sa Azerbejdžanom imamo dobre odnose i kao što znate predsednik Azerbejdžana je boravio u Beogradu, a naš predsednik Aleksandar Vučić je potom posetio ovu zemlju - rekao je on nakon sednice.

Informer

 

Pored toga, ministar Vesić se sastao i sa ministrom transporta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Nama su UAE prijateljska zemlja i oni su zemlja sa kojom imamo odličnu saradnju i nemamo nijedno otvoreno pitanje, tako da je to bio prijateljski razgovor i na njemu smo konstatovali šta sve radimo i šta sve možemo zajedno u budućnosti - dodao je on.

Vesić je razgovarao o saradnji i sa ministrom iz Saudijske Arabije i najavio posetu toj zemlji.

- Saudijska Arabija planira da gradi veliki broj brzih pruga. Njihov ministar  je bio u poseti Srbiji kako bi video šta mi radimo po tom pitanju.To je prilika za naše kompanije i naše projektne biroe da posete Saudijsku Arabiju i da eventualno dobijemo posao za CIP, ali i za druge projektne biroe,  kao i za naše kompanije koje sada rade na prugama i koji bi mogli da rade u drugim zemljama, kao na primer u Saudijskoj Arabiji - rekao je ministar.

Vesić isporozivao hejterske medije: Kad pomislim da ne može besmislenije, oni me demantuju!

Pored toga razmenio je mišljenje i iskustva sa ministrima iz Sri Lanke, Vijetnama i Uzbekistana. On je dodao da se na konferenciji i na sastancima govorilo i o dostupnosti javnog preovza.

- Ako želimo da smanjimo broj vozila, moramo da gradimo više pruga, moramo da učinimo javni prevoz dostupnijim ljudima, jer u tom slučaju neće se koristiti  automobili - rekao je Vesić, navodeći primer Kine i Pekinga u kome se pre sedam, osam godina nije videlo nebo od smoga, a danas je sasvim drugačiji grad.

Vesić poručio - Srbiji dovoljno dozvola za auto-prevoznike koji voze u Švedsku!

- Uradili i uložili ogromne napore kada je u pitanju zaštita životne sredine , i siguran sam da 40 do 50 odsto automobila ima zelene tablice, što znači da su električni i možete da vidite da kada postoji snažna volja stvari mogu da se menjaju. Mislim da i mi to isto radimo i ovo je dobra prilka da zajedno sarađujemo - istakao je Vesić.

Vesić ugostio dispečere-heroje koji su sprečili železničku tragediju

Na sastancima su bili prisutni i članovi delegacije državni sekretari Vladmir Džamić i Mihajlo Mišić, pomoćnici ministra Tanja Popović i Ivan Divac, specijalni savetnik Dobrila Ponorac, šefica kabineta ministra Aleksandra Aćimović i izvršni direktor  AD„Infrastrukutre železnice Srbije“  Milan Novović.