• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.09.2023

11:00

Vesić ugostio dispečere-heroje koji su sprečili železničku tragediju

Informer

Politika

Vesić ugostio dispečere-heroje koji su sprečili železničku tragediju

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ugostio je danas Davorku Čančarević i Marka Rodića, dispečere u novom telekomandnom centru u stanici Beograd „Centar“, koji su juče sprečili železničku tragediju

Ministar im je zahvalio na hrabroj i prisebnoj reakciji, kojom su sprečili direktan sudar vozova i ljudske žrtve.

- Neko bi rekao da je to vaša obaveza, ali ja sam vam posebno zahvalan za ovaj herojski čin, jer ste pokazali kako se odgovorno radi posao - rekao im je ministar Vesić.

Za Davorku i Marka susret je bio veoma emotivan, i uz zahvalnost ministru, skormno su uzvratili da to jeste bila njihova obaveza, i da bi svaki sledeći put isto učinili.

Ministar Vesić je istakao da telekomandni centar na „Prokopu“, koji sada pokriva brzu prugu do Novog Sada, a sledeće godine će i deonicu do Subotice, najmoderniji je dispečerski centar i dokaz koliko je važno ulaganje u sisteme bezbednosti na železinici.

- Do kraja godine ćemo početi izgradnju novog Jedinstvenog dispečerskog centra na Makišu, u koji ulažemo više od 100 miliona evra. Nakon toga, imaćemo sve nove i obnovljene pruge u istom sistemu, kao i brzu prugu, iz kojeg će se upravljati železničkim saobraćajem, tačno će se znati gde je koji voz na teritoriji čitave Srbije i kako bi se u svakoj eventualnoj incidentnoj situaciji, kakve se dešavaju svuda u svetu, reagovalo da bezbednost bude potpuna - rekao je Vesić.

Foto: Informer

 

Zahvalio je svima koji rade uželezničkom sistemu, jer su svi oni deo sistema – i oni koji održavaju pruge, otpravnici vozova, šefovi stanica, mašinovođe... koji zajedno daju doprinos da srpske železnice bude bolje.

Istakao je i da će država nastaviti da ulaže u dodatne u sisteme bezbednosti, a do kraja godine biće usvojen i Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja koji će biti usaglašen sa evropskim standardima. Dodao je da će ovaj zakon predvideti obavezne zaštitne ograde na svim prugama na kojima vozovi saobraćaju većom brzinom od 100 km na sat kao i obavezu postavljanja panela za zaštitu od buke na svim prugam koje prolaze kroz naseljena mesta.

 - Čeka nas obnova više od 2.000 kilometara pruga, i u narednih pet do osam godina potpuno ćemo transformisati srpske železnice, koje će biti među najmodernijim u Evropi, što nam je i cilj - poručio je ministar Vesić.

U znak zahvalnosti, ministar je Davorki Čančarević i Marku Rodiću uručio i prigodne poklone.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić poručio - Srbiji dovoljno dozvola za auto-prevoznike koji voze u Švedsku!
Politika

Vesić poručio - Srbiji dovoljno dozvola za auto-prevoznike koji voze u Švedsku!

Srbija i Švedska postigle su sporazum da se od naredne, 2024. godine, razmene po 1600 bilateralno-tranzitnih (1500 za e6 i 100 za e5) i 50 dozvola za treće zemlje za e6 vozila. Ovo je prvi put da Švedska i Srbija razmenjuju dozvole za auto-prevoznike Ovaj broj dozvola zadovoljava sve potrebe srpskih prevoznika, rekao je ministar saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture Goran Vesić

20.09.2023

09:48

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija