19.10.2023.

13:23

Foto: Tanjug/AP

Vesti

Sankcije za Srbiju?! Evropski parlament usvojio rezoluciju!

U rezoluciji se, kako se navodi, "najoštrije osuđuje grozan i kukavički teroristički napad dobro organizovanih srpskih paravojnih formacija" u Banjskoj na takozvane "kosovske policajce" 24. septembra i pozivaju sve države članice EU koje to još nisu u činile da takođe osude napad.

Sve strane se pozivaju da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova i izbegavaju bilo kakvu retoriku ili akciju koja bi dodatno povećavala tenzije. Prištinske vlasti se pozivaju da obelodane sve dokaze u vezi sa incidentom, a međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji, uključujući i Euleks, da procene dokaze. Od Srbije se traži da u potpunosti sarađuje u istragama i da odgovorne za napad koji trenutno borave u Srbiji privede pravdi u skladu sa zakonom, uključujući njihovo izručenje "Kosovu".

Nastavak torture! Srbi uhapšeni posle Banjske ostaju u pritvoru!

Evropska komisiju i Evropski savet pozivaju se da preduzmu mere protiv Vlade Srbije ukoliko istrage otkriju da je država Srbija bila direktno umešana u, kako navode, teroristički napad u Banjskoj ili napade koji su se dogodili na severu Kosova u maju 2023. godine ili ukoliko srpske vlasti nisu spremne da u potpunosti sarađuju.

Evropska komisija se poziva da zamrzne sredstva koja su Srbiji obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć ako rezultati istrage pokažu da je naša država bila direktno uključena u ove napade.