29.01.2024.

13:21

Foto: printscreen

Vesti

Hovenijer o skandaloznom potezu lažne države: Odluka CBK može negativno da utiče na građane

- SAD apsolutno prihvataju Ustav Kosova, mislim da je jasno da mi pomažemo i podržavamo proces njegovog usvajanja i podržavamo njegove odredbe. I očekujemo da se u ovom konkretnom slučaju u potpunosti primeni Ustav u celini. Smatramo da ova uredba može imati posledice koje nisu do kraja promišljene - dodao je Hovenijer.

On je naglasio da odluka CBK ne bi trebalo negativno da utiče na građane.

- Ono što tražimo od Centralne banke i vlasti je da odloži primenu nekih odredbi, da bi se uverili da su izvršili pripreme kako bi osigurali da stanovništvo ne bude negativno pogođeno - rekao je on.

Hovenijer je naveo da je deo te uredbe u skladu sa onim što SAD već dugo traže od lažne države Kosovo, ali da se određena pitanja moraju rešiti.

- Apsolutno poštujemo autoritet Centralne banke Kosova da reguliše finansijske transakcije širom Kosova. To je njihova odgovornost i verujem da je deo ove uredbe u skladu sa onim što mi i mnogi drugi već duže vreme tražimo, a to je da se obezbedi odgovarajuća finansijska kontrola kako bi se izbegli finansijski kriminal, pranje novca, finansiranje terorizma. Ali smatramo da je potrebno vreme, potreban je prelazni rok i neka pitanja treba da se reše, koja sa naše tačke gledišta, nisu rešena. Zato smo mi, kao Kvinta, zatražili da se ova odluka odloži - poručio je Hovenijer.