09.04.2024.

17:52

Foto: Foto: J.M.

Vesti

Otadžbina se u ratu brani, a u miru čuva! Večna slava herojima sa Košara!

Prošlo je 25 godina od početka bitke koja je ostala urezana u srpsku istoriju kao simbol hrabrosti i odlučnosti.

Uz podsećanje na krvavi Veliki petak, pre dve i po decenije, kada su u ranim jutarnjim satima, oko 2.500 pripadnika OVK, uz podršku albanske artiljerije i NATO avijacije napali rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici, general Dragan Živanović, ratni komandant 125. motorizovane brigade istakao je junaštvo srpskih vojnika.

Tokom 67 dana borbi, hrabri vojnici pokazali su izuzetnu izdržljivost i hrabrost, suočavajući se sa daleko nadmoćnijim neprijateljem. 

Bitka na Košarama odnela je 108 mladih života, a 265 vojnika je ranjeno. 

- Danas se, na centralnoj svečanosti povodom godišnjice, sećamo tih hrabrih junaka. Oni su dali svoje živote za slobodu i bezbednost svoje zemlje - rekao je pukovnik Ljubinko Đurković, komandant drugog bataljona 125. motorizovane brigade.

Informer

Kao lični izaslanik ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, venac je položio i državni sekretar Željko Brkić, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Informer

- Ovde pred nama, na ovim spomen pločama stoje imena ljudi čiji je život imao smisao. Taj smisao je sažet u rečenici "da se otadžbina u ratu brani, a u miru čuva". Onaj ko živi u skladu sa tim načelima da se otadžbina svakoga dana čuva, a ne daj Bože, u slučaju da se zarati i da je brani, on ima smisao svoga života - kazao je Selaković.

Informer

Dva tenka koja su učestvovala u ovoj čuvenoj bici danas su postavljeni kao trajni vojno-istorijski eksponati u Kruševcu, jedan u kompleksu Slobodište, a drugi u kasarni Car Lazar.