• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. R.

09.04.2024

17:16

Majci nisu imali srca da kažu da su joj dovezli mrtvog sina s Košara! Obeležena godišnjica smrti Nikole Popovića Džileta

S. R.

Politika

Majci nisu imali srca da kažu da su joj dovezli mrtvog sina s Košara! Obeležena godišnjica smrti Nikole Popovića Džileta

Podeli vest

Nikola Popović Džile iz Novog Pazara poginuo je 9. aprila pre 25 godina, prvog dana bitke na Košarama. Kraj njegovog groba u novopazarskom naselju Šestovo okupili su rodbina, njegovi ratni drugovi, pripadnici vojske...

Kragujevčani Marko Marinković i Dušan Stanković ne zaboravljaju "svog Džileta". 

U zoru 9. aprila 1999, baš njih trojica bili su deo jedinice koja je sa tri borbena oklopna vozila krenula u pomoć graničarima na Košarama. Do same karaule nisu mogli. Dejstvovali su sa reona "plava zemlja", a onda su se po naređenju popodne uputili ka Đakovici da bi dopunili municiju. Tu ih je sačekala zaseda.

U eksploziji mine, na licu mesta stradao je Popović, koji je u bovu bio na mestu punioca, a ranjeni su potporučnik Petar Mišić, komandant karaule Dejan Agočević, vozač Žarko Stojković , a i vojnik Darko Osmanović.

Foto: S. R.

Nikola je poginuo prvog dana borbe na Košarama, na Veliki petak

 

- Četiri meseca smo bili sa Nikolom na Kosovu rame uz rame. Bio je hrabar, pravi delija. Dok smo živi biće u našim sećanjima i nikada nećemo dozvoliti da bude zaboravljen. Svake godine ćemo se okupljati oko njegovog groba i prisećati se ovog mladića - kaže Dušan.

Foto: S. R.

Dušan Stanković, saborac Nikole Popovića

 

Nikolin mlađi brat Nenad kaže da mu je on bio uzor kao i svima u kraju.

- Bio je prvi u mnogim stvarima. Njegovi drugovi ga se sećaju i posle 25 godina i prepričavaju zajedničke anegdote. Nisu ga zaboravili ni drugovi iz vojske, stalno zovu porodicu, svraćaju kod nas, puno nam znači ta pažnja - dodaje Nenad.

S tugom se seća dana kada je pred kuću stigao kombi sa telom njegovog brata... 

Foto: S. R.

Nikolin mlađi brat Nenad Popović

 

- Bio je Vaskrs. Kombi je kružio po naselju, tražili su našu kuću. Sudbina je bila da na ulici sretnu moju majku. Kada je videla mlade vojnike, krenula je ka njima i pružila im uskršnja jaja i rekla im kako i ona ima sina Nikolu u vojsci. Nisu imali srca da joj kažu bilo šta, pa su produžili dalje, tek kasnije su nam rekli da su ga dovezli - priča Nenad koji je tada ima 16 godina.

U naselju Deževski put u Novom Pazaru oslikan je i mural u čast Nikole Popovića, ali i Nasera Vučelja i Zorana Filipovića, koji su takođe poginuli tokom bitke za Košare.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija