18.04.2024.

19:31

Foto: Tanjug

Vesti

Republika Srpska nije inat, to je sloboda! Dodik poslao jasnu poruku: Operacija VRS je bila greška u Srebrenici, ali to nije bio genocid!

Dodik je najpre pozdravio predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji, kako je rekao "gleda ovaj prenos u Beogradu", ali je pozdravio i "one u Sarajevu".

On je istakao da je operacija VRS bila greška u Srebrenici, ali da to nije genocid.

- Pozdravljam Aleksandra Vučića koji gleda ovaj prenos u Beogradu, ali i pozdrav za ove u Sarajevu. Operacija VRS je bila greška u Srebrenici i želim da se svim stradalima izkašem saučešće, to je bio zločin nakon zamora mržnja i stradanja, ali to nije bio genocid. Žele to da nam stave na leđa i da nas sačekuju na svakom mestu i pitaju o tome - rekao je Dodik i dodao:

- Tragična je činjenica da 3.500 Srba poginulih u Srebrenici niko ne oplakuje i nikoga nije briga. Ovaj ogavni zapadni svet gura Srebrenicu na politički svet, da okvalifikuju srpski narod kao jedini koji je počinio tako nešto, a da Nemačka i ostali izbrišu svoje genocide. Nemojte to da radite, to će trajno razdvojiti narod u BiH. Nećemo biti sa vama u istoj državi, ako ne možemo živeti sa vama u istoj državi.

Dodik je istakao da Republika Srpska nije inat, već je to sloboda.

- Okupili smo se ovde danas, ljudi su zabrinuti jer niko ne želi da mu neko stavi etiketu genocidnog naroda. Republika Srpska nije inat, to je sloboda, a u svakoj reči sloboda stoje potoci krvi i neću izdati to i neću dozvoliti da nas etiketiraju kao genocidne koliko god velike sile bile. Ovo je dobar i državotvoran narod i jedini smo koji možemo da napravimo državu, BiH nije trebala da postoji, ako nije mogla Jugoslavija da postoji, nije mogla ni BiH. Republika Srpska neće ratovati, to žele ovi u Sarajevu - rekao je predsednik RS.

On dodaje da Republika Srpska ne može da prihvati one koji su protiv nje.

- Provešćemo ceo dan u Srebrenici kad se bude donosila odluka o Srebrenici u Njujorku, da pokažemo da je Srebrenica naša. Nikakav odnos nećemo imati prema lažima o genocidnom narodu. Smeta im što Republika Srpska može, toj bulumenti smeta što već 30 godina postoji. Mi ne možemo da prihvatimo one koji su protiv nas i ne možemo da sarađujemo sa takvim ljudima. Nije tačno da Republika Srpska pripada BiH, trebalo bi da BiH pripada Republici Srpskoj. Nećemo stradati, ponosan sam na Republiku Srpsku i naš narod. Srbija je naša zemlja i da je Bože pravde da budemo u zajednici sa Srbijom i bićemo u sastavu Srbije, a ne u ovom sr*nju koje se zove BiH - rekao je Dodik.

- Beograd je naš glavni grad, Banjaluka je naš glavni grad. Donesite rezoluciju i razbili ste BiH tako, izaći ćemo čim se stvore uslovi i valjda će i Tramp doći na vlast - dodao je Dodik.