10.06.2024.

10:45

Foto: Fotoilustracija/Reuters/Insajder

Vesti

Zlotvori slave bombardovanje Srbije! Osmani dočekala Tonija Blera: 25 godina kasnije, vaše nasleđe živi! Bler: Ne kajem se zbog pomoći!

Danas je u Prištinu stigao bivši premijer Velike Britanije zločinac Toni Bler koji će učestvovati na obeležavanju 25 godina od kraja NATO bombardovanja, ili kako je to navedeno u zvaničnoj organizaciji iz Prištine godišnjica "završetka vazdušne kampanje Severnoatlantske alijanse protiv srpskih vojnih i policijskih ciljeva na Kosovu".

Bler će učestovati na svečanoj sednici skupštine od 10.25, a u 10.45 će se sastati sa Kurtijem.

Predviđeno je da u 13 časova Bleru bude dodeljena titula počasnog građanina Prištine.

- Dobrodošli na Kosovo slobode, nade, demokratije, premijeru Toni Bler. 25 godina kasnije, vaše nasleđe živi. Zauvek ćete ostati šampion naroda Kosova - napisala je Osmani na Fejsubku. 

Toni Bler, na drugoj strani, poručio je da ne može dovoljno da se zahvali na dobrodošlici.

- Na današnji dan pre 25 godina dogovor je postignut. Kosovo je konačno oslobođeno, ljudi mogu da žive, nadaju se, ponovo veruju u budućnost bez pritisaka i nepravde. Danas se sećamo onih koji su poginuli, koji su dali svoje živote za oslobođenje ovog naroda. Sećamo se njihove hrabrosti, njihove žrtve i izražavamo večnu zahvalnost njima i njihovim porodicama. Sretali smo kosovske izbeglice u kampovima kod Skoplja, čuli smo dirljive priče. Njihova lica su molila za pomoć. Pomogli smo i nikada se nisam pokajao - rekao je Bler.

Podsetimo, 12. juna će Albanci otkriti statuu mrzitelja Srbije Tonija Blera, koji je 1999. godine tražio da se gađaju civilne mete u NATO bombardovanju Srbije!

U Prištinu je stigao i premijer Albanije Edi Rama.

- Zajedno, da obeležimo najvažnije momente u istoriji našeg naroda - napisala je Osmanijeva na društvenoj mreži Iks.

Albanski premijer bi trebalo tokom dana da razgovara i sa gradonačelnikom Prištine Perparimom Ramom koji će mu na ceremoniji u popodnevnim časovima uručiti nagradu "Ključ grada".

Nije poznato da li će se albanski premijer sastati i sa Aljbinom Kurtijem sa kojim je u otvorenom političkom sukobu.