10.06.2024.

11:07

Foto: Tanjug

Vesti

Šamar realnosti za Jakova Milatovića! Oglasio se poglavar kiparske crkve: Za nas "CPC" nije samostalna, nema ni govora o tome!

On je u svom saopštenju pojasnio da sa Milatovićem nije bilo razgovora ni reči o autokefalnosti Crnogorske crkve, niti o lokalnim crkvenim vlastima u Crnoj Gori.

- Za Kiparsku crkvu nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske, koja je pod Patrijaršijom srpskom - naglašava u svom saopštenju predstojatelj Kiparske crkve, koji je na taj način još jednom demantovao spekulacije u Crnoj Gori po ovom pitanju.

Pomenuti kiparski portal preneo je, inače, da je arhiepiskop Georgije u razgovoru sa Milatovićem rekao da su "samostalnost i autokefalija Crkve Crne Gore preduslov da se razviju bolji i sadržajniji odnosi dve zemlje".

Koliko je stvar otišla daleko videlo se i po reakciji iz kabineta predsednika Crne Gore, odakle je saopšteno da na Kipru nije bilo reči o kanonskom statusu Crkve u Crnoj Gori:

- Demantujemo navode pojedinih medija da je tokom sastanka predsednika Jakova Milatovića i poglavara Kiparske pravoslavne crkve Njegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa Georgija bilo reči o kanonskom statusu Crkve u Crnoj Gori.

U saopštenju se dalje dodaje da je tokom susreta sa poglavarom Kiparske pravoslavne crkve predsednik Milatović upoznat sa istorijatom ove Crkve, njenim trenutnim ustrojstvom, kao i značajnom ulogom koju ima u društveno-političkom životu Kipra. Takođe, na sastanku su razmenjena mišljenja i o izazovima sa kojima se svet danas susreće, saopšteno je iz kabineta Jakova Milatovića.

Reagovao i mitropolit

Na navode iz kiparskih medija reagovao je odmah i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je bio uzdržan u ocenama:

- Ta izjava, ukoliko su je mediji pravilno preneli, u najmanju ruku je neprimerena. Nije uobičajeno da se poglavar jedne Crkve meša u unutrašnji poredak druge. Uzdržaću se od daljih komentara iz poštovanja prema Kiparskoj crkvi sa kojom je SPC uvek imala dobre odnose, a tome se nadam i ubuduće.