23.06.2024.

10:48

Foto: Maša Banđur

Vesti

Ministarka Đedović demantovala lažnu ekološkinju: Mi ne prepisujemo ničije zakone, cilj je da zaštitimo državne interese!

Đorđević je, govoreći o Zakonu o rudasrtvu, istakla da je on prepisani zakon Republike Kongo! 

- Naš zakon o rudarstvu je prepisan zakon Republike Kongo. A Republika Kongo je zemlja koja ima najviše dijamanata i zlata na svetu, a narod je najsiromašniji na svetu. Rudnici litijuma trenutno se nalaze u pustinjama, u australijskim pustinjama, kineskim pustinjama, američkim pustinjama i pustinji Atakama. Tu je i najlakša eksploatacija litijuma i najviše ga ima. 70 procenata litijuma je upravo u Atakami i tamo su veliki ekološki problemi, iako ne treba da se rudari. U naučnim radovima možete da nađete informaciju da će se ipak rudariti tamo gde je jeftino. To znači niska rudna renta, velika korupcija, jeftina radna snaga i nebriga za živtonu sredinu. Znači ako se ostavljaju jalovišta na površini zemlje, nema govora o ekologiji - rekla je Đorđević gostujući na Novoj S. 

Da su ovo teška lupetaranja, potvrdili su i komentari koji su se nizali ispod ovog video-snimka, ali najjači dokaz da je Đorđević iznela neistine reči su ministarke energetike Dubravke Đedović Handanović, koja je ustvrdila da Republika Srbija, odnosno Ministarstvo rudarstva i energetike ne kopira, niti prepisuje Zakone, već iste donosi na osnovu sprovedenih detaljnih analiza potreba Republike Srbije sa ciljem obezbeđivanja neophodnog rasta tog dela industrije, uz poštovanje najviših svetskih standarda.

- Gospođa Dragana Đorđević ako ima saznaja o rudarskom sektoru, ona verovatno zna da postoje određene sličnosti. Neko ko je bio u ovom sektoru mora da ima više znanja i više saznanja. Kada je imala priliku nešto da promeni u svojoj državi, zašto to nije uradila? Zakon o rudarstvu je značajno promenjen u cilju da smanji našu pregovaračku moć. Kao što se i najveći broj dozvola koji je izdat za istraživanja dat pre 2012. godine. Ono što mi sada radimo, to je izmena zakona o rudarstvu. Cilj je da zaštitimo naše interese kada je u pitanju ovaj sektor i tim promenama ćemo zaštiti našu poziciju. Mi ne prepisujemo ničije zakone, barem ne dok sam ja na ovoj poziciji. Taj zakon je izmenjen 2006. godine na štetu države i gospođa Đorđević bi trebalo da se seti toga - rekla je ministarka.

Ministarka je podsetila sve da je projekat u zemlji od 2001. godine i da će, ako se realizuje, biti tu još 30,40 godina tako da ovo nije projekat predsednika Aleksandra Vučića, već projekat za budućnost svih nas.