• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.06.2024

10:27

Evo zašto je Srbija jedina u regionu imala struju! Od 2015. postoji kontinuitet u ulaganju u energetski sistem! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Evo zašto je Srbija jedina u regionu imala struju! Od 2015. postoji kontinuitet u ulaganju u energetski sistem! (VIDEO)

Podeli vest

Gotovo cela Crna Gora, BiH, kao i delovi Hrvartske i Albanije bili su u potpunosti bez struje. Kvar je krenuo u Crnoj Gori, da bi se potom proširila na ostatak regiona. Zbog čega je Srbija bila jedina država u regionu koja nije ostala bez struje. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da će se vršiti detaljna istraživanja o tome zašto se desila ova havarija.

Foto: Masha Bandjur

Drubravka Đedović Handanović

-Postoje tela u okviru EU koje su nadležna da prate sve prenosne sisteme u našem regionu. Jedan hitan sastanak održan je upravo dana kada se havarija desila. Došlo je do ozbiljnog poremećaja. Na osnovu sprovedenih istraga, doći će se do zaključaka. Moramo ozbiljno da pristupamo pitanjima energetske bezbednosti. Cela mreža bila je i ostaće u fokusu Vlade Srbije. Mi smo srećni što nismo imali nikakvog poremećaja. Imali smo crveni alarm koji je počeo još u sredu i on traje i tokom ovog vikenda. Mi smo svi uvezani jedni sa drugima. Visoke temperature imale su veliki uticaj, takođe, sezona je remonata. Donekle je imala uticaj i povećana gradnja. To je cela ta jadranska regija na kojoj se desilo daleko više priključenja. To je i kod nas slučaj. Stanovi se grade- rekla je ministarka.

Ona je rekla da je Srbija imala električnu energiju zahvaljujući odgovornoj vlasti koja je prepoznala važnost ulaganja u ovaj sektor.

-Dosta je lakše biti ministar energetike kada imate predsednika koji razume važnost stabilnosti energetskog sistema. To smo mi zaista imali. Od 2015. počinje jedan snažan talas ulaganja u naš energetski sektor u celini. Svakim danom projekti se realizuju, a novi se planiraju. To je dugoročan posao koji zahteva ogromna ulaganja. To je jedna industrija koja je kapitalno jako intenzivna, a sa druge strane sistemi u celom regionu gradili su se pre 40 i 50 godina. Druge zemlje zaista nisu dovoljno ulagale. To se prepoznaje, oseti i vidi u ovakvim situacijama. U drugim zemljama je bilo i promene vlasti što donosi određene nestabilnosti. Ja zaista moram da kažem da mi imamo svest šta treba da radimo i zašto je to bitno- rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Ona je komentarisala i reči Dragane Đorđević koja je prokomentarisala da je Srbija prepisala svoj zakon o rudarstvu.

-Gospođa Đorđević ako ima saznaja o rudarskom sektoru, ona verovatno zna da postoje određene sličnosti. Neko ko je bio u ovom sektoru mora da ima više znaja i više saznanja. Kada je imala priliku nešto da promeni u svojoj državi, zašto to nije uradila. Zakon o rudarstvu je značajno promenjen u cilju da smanji našu pregovaračku moć. Kao što se i najveći broj dozvola koji je izdat za istraživanja dat pre 2012. godine. Ono što mi sada radimo, to je izmena zakona o rudarstvu. Cilj je da zasštitimo naše interese kada je u pitanju ovaj sektor i tim promenama ćemo zaštiti našu poziciju. Mi ne prepisujemo ničije zakone, barem ne dok sam ja na ovoj poziciji. Taj zakon je izmenjen 2006. godine na štetu države i gospođa Đorđević bi trebalo da se seti toga- rekla je ministarka.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U Srbiji se gradi više nego u vreme Tita! Nakon 25 godina ništavila, od 2010. naša zemlja se preporodila! (VIDEO)
Live TV

U Srbiji se gradi više nego u vreme Tita! Nakon 25 godina ništavila, od 2010. naša zemlja se preporodila! (VIDEO)

Generacija onih koji su rođeni u vreme Drugog svetskog rata odrasli su u siromaštvu. Nakon Drugog svetskog rata bilo je potrebno ponovo izgraditi zemlju, kada su popularne postale dobrovoljne radne akcije. Godinama se u Srbiji ništa nije gradilo, a danas se ta situacija drastično promenila. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su glavni urbanista Marko Stojičić i pukovnik u penziji Mićo Živojinović.

23.06.2024

09:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija