• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.06.2024

09:28

U Srbiji se gradi više nego u vreme Tita! Nakon 25 godina ništavila, od 2010. naša zemlja se preporodila! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

U Srbiji se gradi više nego u vreme Tita! Nakon 25 godina ništavila, od 2010. naša zemlja se preporodila! (VIDEO)

Podeli vest

Generacija onih koji su rođeni u vreme Drugog svetskog rata odrasli su u siromaštvu. Nakon Drugog svetskog rata bilo je potrebno ponovo izgraditi zemlju, kada su popularne postale dobrovoljne radne akcije. Godinama se u Srbiji ništa nije gradilo, a danas se ta situacija drastično promenila. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su glavni urbanista Marko Stojičić i pukovnik u penziji Mićo Živojinović.

Glavni urbanista Marko Stojičić rekao je da se u Srbiji nije ništa gradilo 25 godina, od osamdesetih, pa sve do 20120. godine. 

Foto: Masha Bandjur

Marko Stojičić

-Za to vreme mi smo izgubili čitavu građevinsku operativu. U to vreme smo izgubili ljude koji su mogli time da se bave. Nisu imali priliku ovde da dobiju iskustvo na nekim velikim gradilištima. Ovo što danas imamo ne može da se uporedi sa tim vremenom. Mi u Srbiji imamo svake godine izgrađenih preko 3 miliona kvadrata. Podrazumeva se da jedan glavni grad i jedna zemlja u srcu Evrope ima sve ovo što ima. Znatno je sada teže raditi. Tada smo imali društveni poredak da je bila svojevrsna obaveza da se pojavite i da radite besplatno nešto što će ostati za sve nas. Mi koji se danas bavimo ovim poslom nasledili smo neke dugove. Te dugove je trebalo vraćati, a istovremeno je trebalo naći kapital za izgradnju javnih objekata i investiranje u nešto što se ne vidi: kulturni radnici, lekari... - rekao je Stojičić.

Pukovnik u penziji Mićo Živojinović govorio je o radnim akcijama koje su bile na dobrovoljnoj bazi i koje su u vreme Tita bile popularne. 

Foto: Masha Bandjur

Mićo Živojinović

-Za vreme Jugoslavije imali smo socijalizam, a danas smo u procesu tranzicije gde je bitan činilac u ekonimskom razvoju zemlje ležao u dobrovoljnim radnim akcijama koje su postale i ponos države. Te radne akcije imale su višestruki karakter. One su imale i obrazovno vaspitni karakter. Radne akcije su bile nekada kao škole. Omladinci i omladinke koje su dobijale značke udarnika imale su ugled među ljudima i sticali su određene privilegije: da mogu upisivati fakultet koji žele, da budu oslobođeni prijemnih ispita, da biraju studentske domove jer su bili najvredniji na tim radnim akcijama. Ono što se radilo, radilo se sa onim čime se raspolagalo. Nije se stajalo. Kada se postavi pitanje Srbije u onom vremenu i sada, to je nemoguće. Onda se govorilo o Jugoslaviji- rekao je Živojinović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Jezivi prizori srpskog groblja na KiM ispred koga su postavili deponiju! Šiptari ni mrtve Srbe ne ostavljaju na miru! (VIDEO)
Live TV

Jezivi prizori srpskog groblja na KiM ispred koga su postavili deponiju! Šiptari ni mrtve Srbe ne ostavljaju na miru! (VIDEO)

Manji broj Srba raseljenih sa Kosova polja posetili su grobove svojih predaka. Grobovi su zarasli u korov, a ispred groblja je napravljena deponija. Zašto Srbima ne daju mira ni na ovom svetu? Na ovu temu, ali i na temu Evropskog prvenstva u fudbalu, govorili su u "Info jutru" politički filozof Dragoljub Kojičić, penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan, a uživo iz Nemačke javio se urednik sportske rubrike Informera Vladimir Tomković.

23.06.2024

09:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija