16.07.2024.

16:12

Foto: printscreen

Vesti

'Stvari treba nazvati pravim imenom' - Kovačević: Helezu i Konakoviću je problem što je helikopter iz Srbije

- Sve što ima veze sa Srbijom i bilo čim srpskim se politizuje. Helikopter iz Srbije je potreban i ne treba tražiti razloge da se onemogući, već treba hitno reagovati i helikopter dovesti u Republiku Srpsku, jer je potreban Srpskoj - jasan je Kovačević.

On je istakao da je ovde očito problem što je reč o helikopteru iz Srbije.

- Moramo stvari da nazovemo pravim imenom. Nije ovde problem helikopter koji bi gasio požar, ovde je problem što je taj helikopter iz Srbije. Očigledno je da je za (ministra odbrane u Savetu ministara Zukana) Heleza i (ministra spoljnih posova u Savetu ministara Elmedina) Konakovića sporno sve što dolazi iz Srbije. To su, nažalost, okolnosti u kojima smo navikli da živimo - naveo je Kovačević u izjavi za RTRS.

On je rekao da je komplikovana procedura odobravanja korišćenja helikoptera Oružanih snaga BiH, ističući da je mnogo jednostavniji angažman helikoptera iz Srbije.

- Procedura teče tako da se prvo obratimo Ministarstvu bezbednosti, koje onda upućuje molbu Ministarstvu odbrane, Ministarstvo odbrane traži saglasnost Predsedništva BiH. Predsedništvo održava sednicu na kojoj daje saglasnost da se angažuju helikoperi Oružanih snaga BiH. Tek posle toga oni poleću iz Sarajeva prema Hercegovini. To je komplikovana situacija koja nimalo ne liči na situacije za hitne slučajeve, kao što je požar - naveo je Kovačević.

Istakao je da je helikopter iz Srbije mnogo bolji od dva helikoptera OS BiH i većeg je kapaciteta.
Republika Srpska je ranije zatražila od Srbije helikopter za gašenje požara koji je izbio kod Gacka, helikopter je spreman, ali nadležna ministarstva u BiH još nisu dala saglasnost za njegov prelet prebacujući odgovornost sa jednog resora na drugi.