• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.07.2024

18:53

Pa ovo je ludilo! Konaković sprečava avion MUP-a Srbije da gasi požar u Srpskoj?!

Printscreen

Politika

Pa ovo je ludilo! Konaković sprečava avion MUP-a Srbije da gasi požar u Srpskoj?!

Podeli vest

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske aktivni su od juče na požarištu na teritoriji opštine Gacko sa jednim helikopterom tipa "koala". Reč je o veoma nepristupačnom terenu, a gašenje ometa jak vetar i izuzetno visoka temperatura vazduha

Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović uputio je dopis (urgenciju) ministru inostranih poslova u Savetu ministara Elmedinu Konakoviću u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP-a Srbije kako bi pomogao gašenje požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema životu ljudi.

Prema saznanjima agencije Srna, u dopisu je naglašeno da hitne situacije zahtevaju hitne reakcije, te da u ovom momentu nema mesta politici i međunacionalnim razračunavanjima, jer su ljudski život i imovina apsolutni prioritet. Iz Kabineta su naglasili da su dobili saznanja da MIP još nije odobrio prelet i dolazak helikoptera MUP-a Republike Srbije koji bi pomogao u gašenju vatre, a samim tim i u saniranju materijalne štete i eventualnih nesreća koje mogu nastati ako se u najskorijem periodu požar ne stavi pod kontrolu.

Na drugoj strani, ministar Konaković prebacuje odgovornost na Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo odbrane, iako je MIP nadležan za traženje dozvola i odobrenje, pa time rizikuje da požar poprimi veće razmere.

Naime, Konaković je cinično poručio za "Avaz" da će, nakon što se vrati iz SAD, "prvo obezbediti edukaciju za sve državne službenike koji ne poznaju nadležnosti pojedinih institucija u svojoj zemlji, pa za sve probleme okrivljuju Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine", aludirajući na to da je procedura drugačija.

- Dobili smo zahtev iz Republike Srpske, čini mi se da se radi o Civilnoj zaštiti i kao i u svim drugim slučajevima naše dežurne službe primaju ovu vrstu zahteva i prosleđuju ga nadležnim institucijama na postupanje. Zahtev za dolazak kadeta uputili smo Graničnoj policiji, a ovaj dopis Ministarstvu saobraćaja i komunikacija i Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine - rekao je Konaković.

Konaković je ukazao da Ministarstvo saobraćaja, uz prethodno dobijenu saglasnost Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, izdaje nam ovu vrstu dozvole "koju mi onda samo prosleđujemo dalje".

- Ministarstvo spoljnih poslova nema ovlašćenja da odobrava ili zabranjuje, niti da preduzima bilo kakve dalje aktivnosti, osim da komunicira između ovih institucija - kazao je Konaković.

Međutim, kako piše RT Balkan, u Službenom glasniku BiH striktno piše da letenje državnih vazduhoplova druge države odobrava Ministarstvo spoljnih poslova BiH, koje podnosi zahtev Ministarstvu komunikacija i transporta BiH za izdavanje posebne dozvole i istovremeno upućuje zahtev Ministarstvu odbrane BiH za izdavanje saglasnosti.

Foto: printscreen

 

Podsećanja radi, helikopter MUP-a Srbije došao je u BiH u junu, ali je izazvao niz reakcija i bio je pod posebnom pažnjom zbog "Svesrpskog sabora".

Goganović: Nema mesta ovakvim postupcima

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović apeluje da se sarajevski političari urazume i ugledaju na Severnu Makedoniju.

- Kada su u pitanju situacije kao što je ova, zaista nema mesta ovakvim reakcijama i pokušajima političkog Sarajeva da 'prebacivanjem loptice u tuđe dvorište' odugovlače proceduru izdavanja dozvole - rekao je Goganović za RT Balkan, i dodao:

- Ministar Konaković treba samo da ispoštuje zakonsku proceduru i da postupi u skladu sa zakonom. Važno je da budemo odgovorni kao država i da postupimo kao Severna Makedonija, gde su pri gašenju požara u pomoć pritekle helikopterske jedinice Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske i niko nije pravio problem!

Goganović je naglasio da je najvažnije sačuvati ljude i njihovu imovinu, ali i sprečiti dalje širenje požara, budući da bi zbog vremenskih uslova i nepristupačnog terena, čitava situacija mogla da poprimi mnogo veće i tragičnije razmere.

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske aktivni su od juče na požarištu na teritoriji opštine Gacko sa jednim helikopterom tipa "koala". Reč je o veoma nepristupačnom terenu, a gašenje ometa jak vetar i izuzetno visoka temperatura vazduha.

Ovako široku požarišnu liniju veoma je teško lokalizovati angažovanjem samo jednog helikoptera, koji je juče do 12 časova izbacio 25 tona vode, i s toga je pomoć helikoptera iz Srbije neophodna.

I dok piloti Helikopterskog servisa gase požar i vrše medicinske evakuacije pacijenata, za to vreme zaposleni u MIP-u ne reaguju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52