22.07.2024.

14:32

Foto: EPA

Vesti

Kurti besan, hapsiće Srbe na aerodromu?! Džabe odluka Saveta EU, srpski pasoši na Kosovu su protivzakoniti!

Kako prenose prištinski mediji, Kljisman Kadiu, savetnik "potpredsednika vlade" Besnika Bisljimija - najbližeg saradnika Aljbina Kurtija, istakao je da pasoši koje izdaje Srbija "narušavaju integritet i suverenitet Kosova".

- Izražavamo svoje razočaranje odlukom Evropske unije o liberalizaciji viza za nosioce ilegalnih pasoša koje izdaju srpske vlasti za srpske državljane Kosova. Odluka Evropske unije ne poništava činjenicu da ti pasoši i dalje ostaju nezakoniti, potpuno kršeći teritorijalni integritet i suverenitet naše države, pa samim tim i neprihvatljivi za Kosovo. Te pasoše naše vlasti i dalje neće priznavati - rekao je on.

Kadiu je naveo da svaki građanin, iz bilo koje manjinske zajednice, ima puno pravo da koristi slobodno kretanje bez viza, koristeći pasoše Kosova.

- Stoga opravdanje da će nosioci ovih ilegalnih pasoša ostati izolovani je netačno i u suprotnosti sa realnošću. Takođe, neobjašnjiva je žurba za donošenje ove odluke, bez provere činjenica na terenu, bez analize implikacija koje mogu i koje će dovesti do sprovođenja odluke, i bez konsultacija sa institucijama naše države od početka - ocenio je Kadiu.

Prethodno je Savet EU doneo odluku o viznoj liberalizaciji za Srbe koji na Kosovu i Metohiji koriste srpske pasoše. Više o tome čitajte OVDE.