23.07.2024.

11:41

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Vesti

Ponižavanje srpskih žrtava genocida NDH, raspirivanje mržnje i uvrede: Ova odluka doprinela je da ustaštvo u Hrvatskoj divlja

Dodaje se da je Franković na kraju govora pozvao prisutne da njih i njihovu decu vode dve rečenice koje će ih uvek pozivati da budu spremni obraniti svoju domovinu a one su "Bog i Hrvati" i "Za dom spremni".

Ocenjuje se da se u Hrvatskoj antifašizam ne neguje kao civilizacijska tekovina već kao nužno zlo iz spoljnopolitičkih razloga i da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" postao normalan u javnosti.

Tome je, kako se navodi, doprinela preporuka Saveta za suočavanje sa prošlošću hrvatske vlade iz 2018. godine da se ovaj pozdrav može koristiti od strane udruženja veterana HOS-a, koji poštuju tradicije genocidne NDH. Navedena odluka je bila samo jedan od razloga da se ustaški pozdrav počne još masovnije koristiti u javnom prostoru, ističe se u saopštenju.

Podsećamo, Franković je preksinoć na svečanosti poručio okupljenima da njih i njihovu decu "uvek vode dve rečenice koje nikad neće biti staromodne i koje će ih uvek pozivati da budu spremni da odbrane svoju domovinu".

- Te dve rečenice su "Bog i Hrvati i za dom spremni" - rekao je Franković za šta je dobio veliki aplauz okupljenih, između ostalih i od potpredsednika Vlade Hrvatske Tome Medveda.

Hrvati veličaju ustašluk i čoveka koji je ubijao Srbe, a godinama unazad napadaju Srbiju i predsednika Vučića i stavljaju mu etiketu najvećeg agresora na Balkanu.