Autor: Informer.rs

23.07.2024.

21:50

Foto: Printskrin

Vesti

Marinikin i Đilasov pajtos Bob Menendez podneo ostavku! Senator mrzitelj Srba osuđen za 16 krivičnih dela

Menendez se nije odazvao pozivima da podnese ostavku, uključujući i pozive guvernera Nju Džersija, njegove matične države, i lidera većine u Senatu Čaka Šumera, nakon što je osuđen po 16 krivičnih dela, uključujući podmićivanje na federalnom sudu u Njujorku.

Menendez, koji je predstavljao Nju Džersi u američkom Senatu od 2006. godine, rekao je da će se žaliti na presudu.

On i njegova supruga su prihvatili gotovinu, zlatne poluge i plaćanje automobila i hipoteke kao mito od tri biznismena u zamenu za upravljanje milijardama dolara američke pomoći Egiptu, dok je jedan od biznismena imao veze sa vladinim zvaničnicima, prenosi Rojters.

Informer

Menendez je srpskoj javnosti poznat kao albanski lobista, koji je tražio od administracije u Vašingtonu da izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova.

On je tokom karijere izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.

U bliskim odnosima sa Marinikom i Đilasom

Krajem septembra 2022. godine Menendeza su posetili Dragan Đilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović.

Informer

Poznat po izjavama protiv Vučića i ZSO

Menendez je u ovdašnjoj javnosti poznat po izjavama protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, favorizovanju Kosova i zalaganju za kažnjavanje Srbije, kao i po svojim opaskama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Vučić izjavio je u septembru 2023. u Njujorku da je senator Mendez, koji ga je optuživao da je imao veze sa kriminalnim klanovima, a koji je bio uhapšen zbog sumnje da je primao mito, "najveći albanski lobista u američkom kongresu" i istakao da "lopovi uvek od sebe polaze".

Iskompromitovani Menendez, pored Đilasa i Marinike ima još simpatizera u Srbiji. Smenjeni ministar Rade Basta, koji je postao ljuti opozicionar nakon što je izgubio fotelju u Nemanjinoj 11, svojevremeno se hvalio susretom sa američkim senatorom iz Nju Džersija.

Menendez je bio među potpisnicima pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, kao i američkih kongresmena, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, među njima i Menendez, a u kojem su od svojih vlada zatraži "kritičniji odnos prema Srbiji", ističući da politika Beograda "neće funkcionisati za Balkan".