26.07.2024.

09:47

Foto: Shutterstock/Printskrin

Vesti

Šta rekoste? Litijum se ne kopa nigde u Evropi osim u Srbiji? (FOTO)

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson je sada otvoreno rekao da je Velika Britanija u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu.

- Svako rudarenje sa sobom nosi rizik, pa tako i rudarenje litijumom, ali je isto tako moguće i upravljati tim rizicima koji su pre svega ekološki. Apsolutno je moguće vaditi litijum na ekološki bezbedan način. Postoje takvi projekti i u Nemačkoj, i u Francuskoj, i u Španiji, i u Portugalu, Finskoj. Međutim, prednost Srbije je u tome da ima jedan od najnaprednijih projekata - rekao je Edvard Ferguson.

Informer

Podsetimo, 19. jula u Beogradu, u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca, potpisan je u Beogradu predugovor (memorandum) o održivim sirovinama između Evropske unije i Srbije.,

Takođe,  Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad izjavila je da je litijum potreban za zelenu tranziciju kako bi se u oblasti saobraćaja smanjile štetne posledice po klimu, te da ta sirovina "mora biti raspoloživa"

Ona je objasnila da su u Nemačkoj, pored toga što su već uspostavljeni tržišni lanci i potpisani ugovori sa proizvođačima automobila kao što su Folsvagen i Reno, najviši standardi u rudarstvu važni, ali i da Evropa ne sme dozvoliti da bude „zavisna od malog broja izvora“.

Podsetimo, Portugal će kopati svoj litijum iako ga ima mnogo manje od Srbije i iako je rizičnije po životnu sredinu.