• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.07.2024

15:10

Šire se laži društvenim mrežama! Ovo je 9 neistina o litijumu i projektu Jadar (FOTO+VIDEO)

privatna arhiva/printscreen

Politika

Šire se laži društvenim mrežama! Ovo je 9 neistina o litijumu i projektu Jadar (FOTO+VIDEO)

Podeli vest

Na društvenim mrežama se ponovo šire lažne vesti vezane za projekat “Jadar”, koje za cilj imaju izazivanje panike u široj javnosti. Srbomrzitelji nastavili su sa najstrašnijom i najprljavijom kampanjom prema našoj zemlji, te u potpunom očaju šire dezinformacije i bukvalno mole Boga da projekat "Jadar" ne uspe, jer onda neće uspeti ni Srbija!

Pošto je glavni cilj da se dijalog o Projektu “Jadar” vodi na osnovu naučno utemeljenih činjenica i istraživanja, a ne na osnovu ciljano plasiranih neistina i dezinformacija, otkrivamo velike neistine plasirane u javnosti, jer se lažna vest iz 2021. godine o pomenutom projektu ponovo širi mrežama! 

Foto: printscreen

 

Krenimo redom u razbucavanju njihovih neistina! 

- U prvoj fazi bi bilo nepovratno uništeno 533 hektara zemljišta - NETAČNO! 

Foto: printscreen

 

 

Činjenica: Nijedan hektar ne bi bio nepovratno uništen. Centralno područje podzemnog rudnika zauzimalo bi daleko manju površinu od 220 hektara. Prema trenutnom planu planirano je uklanjanje 145 hektara šume, a da bismo ih nadoknadili, projekat Jadar bi obezvedio 300 hektara sadnica za nove šumske površine. 

Dalje, na mrežama navode da se u prvoj fazi podižu deponije na 310 hektara u priobalju Jadra, a na deponijama bi bilo oko 60 miliona kubnih metara toksičnog, kancerogenog otpada koji ima kiselost pH3! U tih 60 miliona metara kubnih opasnog otpada bilo bi sadržano najmanje 5.500 tona arsena - NETAČNO

Foto: printscreen

 

 

Činjenice: predviđena lokacija najsavremenije deponije je u okolini reke Štavice, izvan plavnog područja i zauzimala bi maksimalno 170 hektara za čitav životni vek rudnika. PH vrednost otpada bila bi 8,5 što nije kisela, već blago bazna. Koncentracija arsena u otpadu nikako ne predstavija opasnost po životnu sredinu i zdravije ljudi, jer bi on bio u stabilnoj formi.

Kako nemaju granice u lažima, nastavili su da izmišljaju i iznose neistine, te tako navode:

U procesu koncetracije rude, svakog dana bi se dovozilo oko hiljadu sto tona sumporne kiseline, 300 dana u godini, odnosno godišnje više od 340.000 tona sumporne kiseline. Kiselina bi bila grejana na nekih 240 stepeni i izlivana na taj koncentrat radi primene tog procesa -  NETAČNO

Foto: printscreen

 

 

Činjenice i ISTINA: U Srbiji se već u različitim industrijama potpuno bezbedno koristi ista količina sumporne kiseline. Ona bi bila zagrevana na temperaturi od 90 stepeni u zatvorenom sistemu, što je značajno ispod tačke ključanja sumporne kiseline, zbog čega ne bi ni bilo nikakvih isparenja, a dodatno bi bili korišćeni i najsavremeniji skruber filteri.

Pitanje litijuma je postalo ključno za Srbiju u prethodnih nekoliko godina. Dok mnogi smatraju da je to velika razvojna šansa za Srbiju i naša komparativna geopolitička prednost, pojedinci su rešili da iz petnih žila zapnu u pokušajima miniranja projekta Jadar, te su tako naveli ponovo NEISTINU!  

Zamislite šta bi bilo sa ostacima te količine sumporne kiseline? U tom kraju postoji jako bogat biodiverzitet, od toga 145 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Izgradnja rudnika bi sve to zbrisala trajno i nepovratno - NETAČNO

Foto: printscreen

 

 

Tvrdimo: Sumporna kiselina u bilo kom obliku ne bi završavala ni u vodi, ni u vazduhu ili zemlji.
Na području Projekta „Jadar" nisu registrovane endemske vrste. Ali bez obzira na to, predviđene su sve mere u skladu sa standardima EU i Republike Srbije kako bi se postojeći biodiverzitet zaštitio i po potrebi obnovio.

Za kraj, poslali su neko svoje "upozorenje"!

Da li i dalje mislite da se ovaj projekat ne tiče Vas i Vaše budućnosti? Obavesti i osvesti Ijude oko sebe - napisali su na mrežama! 

Foto: printscreen

 

 

A odgovor je jednostavan:  Da, tiče se svih građana Srbije, jer projekat „Jadar" uz zaštitu životne sredine po najvišim standardima EU i Republike Srbije, može da donese nova radna mesta, ekonomski razvoj i nove razvojne šanse celoj zemlji. Zato pozivamo sve građane na dijalog, umesto širenja neproverenih i netačnih informacija.

Devet velikih neistina o litijumu i projektu Jadar pogledajte i u video-prilogu ispod: 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Ceo region postao je tempirana bomba! Sarajevo na sve načine pokušava da uvuče Srbiju u rat!
Live TV

Ceo region postao je tempirana bomba! Sarajevo na sve načine pokušava da uvuče Srbiju u rat!

Novi napadi stižu iz Sarajeva kako bi se Srbija uvukla u sukob. Na portalu "Slobodna Bosna" ponovo je izašao tekst koji govori negativno o predsedniku Vučiću. Ovo je samo nastavak hajke koju vodi ovaj medij protiv predsednika Srbije. Sve je krenulo od maja ove godine, kada je doneta deklaracija o Svesrpskom saboru. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost, Stefan Krkobabić, narodni poslanik i pukovnik u penziji Veselin Šljivančanin.

24.07.2024

15:46

Hronika

Pokušaj ubistva u Somboru! Uhapšen osumnjičeni
Istraga u toku

Pokušaj ubistva u Somboru! Uhapšen osumnjičeni

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru uhapsili su A. T. (31) iz Novog Sada zbog sumnje da je sa još dve osobe za kojima se traga, izvršio krivična dela ubistvo u pokušaju, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

24.07.2024

16:09

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija