30.07.2024.

11:25

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Skupština Srbije nastavila i danas raspravu o amandmanima na 60 zakonskih predloga

Brnabić: U političkim prepirkama oko litijuma najmanje ima činjenica

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u političkim prepirkama i raspravama oko projekta "Jadar" i rudnika lituijuma najmanje ima činjenica.

- Opet ponavljam, moja konačna teza jeste da je ovo sve u domenu političke borbe, borbe protiv Aleksandra Vučića i protiv Srpske napredne stranke (SNS). Nema ovde nikakve brige za zaštitu životne sredine. Ovo je u stvari i poziv da se opozicija ponovo ujedini - rekla je Brnabić za Tanjug.

Brnabićeva je kazala da opoziciju zanima da manipuliše informacijama kako bi u stvari pozvali građane na protest. 

- Nije to protest protiv tog rudnika litijuma. Nije to protest ni za zaštitu životne sredine. To je protest protiv vlasti, protiv Aleksandra Vučića, protest protiv SNS. Nije problem u litijumu, nego je problem litijum pod ovom vlašću - rekla je ona.

Brnabićeva je navela da su, prema poslednjim informacijama, 52 domaćinstva, koja imaju kuće u opsegu gde treba da bude rudnik  proprodalo svoje kuće i iselilo se.

Dodala je da to, ipak, ne možemo da čujemo od opozicije. 

Naglasila je i da ni jedan jedini milimetar koji poseduje Rio Tinto, kompanija nije dobila putem eksproprijacije, već je sve kupila od meštana. 

Predsednica parlamenta se zapitala i zašto niko od 2004. kada su  izdata prva istražna prava ili na prvom mestu 2012. godine, kada je Ministarstvo zaštitu životne sredine, tada u vladi koju je vodila Demokratska stranka, a koja je, kako je rekla, danas valjda jedna od najglasnijih protiv ovog projekta, izdalo po prvi put u Republici Srbiji pravo na izvođenje bušotina velikog prečnika. 

- Pa da je neko zaista bio zainteresovan za životnu sredinu, pa tada bi počeli protesti - rekla je Brnabićeva.

Dodaje da ima još primera da se opozicija ne bavi zaštitom životne sredine i podseća između ostalog da je čitava Loznica generacijama živela i opstajala na industrijskom hemijskom kompleksu Viskoza koja je bila jedna od najprljavijih tehnologija, ali da se tada niko nije bunio.

Brnabićeva je naglasila da mi kao društvo moramo da se odupremo kampanji neistine, širenju panike i histerije i da su, kako je kazala, to izazovi sa kojima se suočava čitav svet i sva moderna društva u eri društvenih mreža.

Predsednica parlamenta je navela i podatak da sve skupa u Srbiji ima 26 aktivnih rudnika i da je od 1960. izdato oko 680 istražnih prava.

- A mi sad kažemo da smo rudarska kolonija - primetila je Brnabićeva.

Ona je navela i da u Finskoj koju kažemo da je standard zaštite životne sredine, da je ozbiljna, odgovorna zemlja i na koju bi po mnogim stvarima trebalo da se ugledamo, radi više od 40 rudnika metala i industrijskih minerala.

- Finska je vodeća zemlja u Evropi u proizvodnji nikla, zlata, kao i jedina zemlja u Evropi koja eksploatiše kobalt. Ima rudnike titanijuma, vanadijuma, gvožđa, hroma, a nalazi se na četvrtom mestu u pogledu politike zaštite životne sredine po svetskom indeksu održivosti - rekla je Brnabićeva.

Nastavljeno zasedanje Narodne skupštine

Nastavljeno je prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine. Sednicom predsedava Marina Raguš, a prisustvuje 112 poslanika.

Sednica je počela zatraživanjem obaveštenja i objašnjenja od funkcionera, u skladu sa poslovnikom.

Nastavak sednice bio je u 10 časova.

Poslanici su juče završili objedinjenu raspravu po svim tačkama dnevnog reda i počeli raspravu u pojedinostima.

Po završetku rasprave u pojedinostima, biće određen dan za glasanje.