• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.07.2024

10:53

Negacija, relativizacija, kriminalizacija! Brnabićeva raskrinkala laži opozicije: Evropske zemlje će kopati litijum!

Tanjug/ Vladimir Sporčić

Politika

Negacija, relativizacija, kriminalizacija! Brnabićeva raskrinkala laži opozicije: Evropske zemlje će kopati litijum!

Podeli vest

Predsednica parlamenta Ana Brnabić rekla je danas da će Evropske zemlje kao što su Nemačka, Finska, Češka, Austrija, Francuska i druge rudariti litijum i da nije tačno da oni od toga odustaju, kako predstavnici opozicije navode u svojim obraćanjima u parlamentu.

- Prvo je negacija, onda je relativizacija, onda kriminalizacija. Rekla sam da nije tačno to što govore, Evropske zemlje će rudariti litijum i sustigle su nas, i prestigle. Da je taj projekat ovde išao svojim tokom mi bi sigurno bili zemlja koja dve godine pre bilo koga u Evropi rudari svoj litijum i u neverovatnoj prednosti nad svima - rekla je Brnabić za Tanjug. 

Nemci su nas sustigli i prestigli, dodala je predsednica parlamenta, a tu je i Finska koja će takođe rudariti litijum, a rudnik postoji i u Velikoj Britaniji.

- Oni žele da u narednih 100 godina budu energetski što nezavisniji i samostalniji, jer od toga zavisi njihova nacionalna bezbednost. Pored neverovatnih ekonomskih prilika, energetska nezavisnost je pitanje nacionalne bezbednosti - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da su opozicioni predstavnici rekli da ona govori neistinu, da Nemačka neće rudariti litijum, a kada je na svom profilu na društvenoj mreži X (Tviter) podelila podatke o dva tekuća projekta u Nemačkoj - Vulkan i Zinvald, opozicija je rekla da to nije isto.

- Relativizacija. Pa kako nije isto? - rekla je Brnabić.

Foto: printscreen

 

 

Dodala je da je dala predlog da kao parlamentarna delegacija posete Finsku, otvoreni rudnik litijuma, ali da su opozicioni članovi parlamenta to odbili.

- Pozvala sam da idemo da vidimo šta oni rade, pa da vidimo kako bi mi mogli da radimo, oni kažu da neće da učestvuju u tome i da ja idem sama. Ići ću sama, ako niko neće, jer mene zanima i da vidim i da nešto naučim, pa ću doneti ta iskustva. Ali, ako njih ne zanima da odu u Finsku i Nemačku da vide rudnike litijuma i kako su oni zaštitili životnu sredinu, zašto neko mislite da onda njihova borba ima veze sa litijumom i brigom za životnu sredinu? Ne, u pitanju je politička borba - ocenila je Brnabić. 

Predsednica parlamenta je rekla da opozicioni predstavnici koriste temu litijuma za napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i na vlast.

- Ja znam koji je ovo potencijal za Srbiju, i ne mogu da odem kući, sa pozicije javnog funkcionera, a da o ovim stvarima ne pričam. Da li razumete da mi po prvi put u istoriji, zahvaljujući srpskom litijumu, imamo priliku da igramo centralnu ulogu u Evropi, da mi budemo oni koji će izvoziti strateške proizvode u Evropu i ceo svet, u naredih 100 godina - naglasila je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija