12.08.2024.

12:06

Foto: Miloš Rafailović/Informer printscreen

Vesti

Novinarska i medijska udruženja treba da se samoukinu ako na ovo nasilje ne reaguju! Brnabić pružila podršku novinarki Informera: To se zove hrabra žena, profesionalac!

- Novinarska i medijska udruženja treba da se samoukinu ako ne reaguju na napad, vređanje i maltretiranje novinarke na zadatku kakvo smo, nažalost, imali prilike da vidimo tokom Šolakovih protesta u Beogradu. Čekamo i reakciju stranih udruženja koja, kao po naredbi, reaguju u svakoj drugoj situaciji pa i kada dašak vetra pokvari frizuru njima omiljenim novinarima, kao i svih međunarodnih organizacija koje se bave slobodom medija. Zamislite da je neka novinarka N1 ovo doživela na bilo kom skupu koji je organizavala Srpska napredna stranka? Znam - nezamislivo je, ali zamislite kakvi bi to vapaji bili od Maje Sever do Novinara bez granica, Novinara u svemiru i ostalih postojećih i nepostojećih udruženja. Puna podrška Branki Lazić, novinarki Informera. To se zove hrabra žena, profesionalac. Wake up call Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i Evropskoj uniji - napisala je Brnabić. 

Podsetimo, na nasilnom protestu opozicije u subotu, na železničkoj stanici Prokop lažni ekolozi Ivan Bjelić i Nikola Ristić napali su novinarku Informera Branku Lazić dok je izveštavala sa lica mesta. Umesto da se fokusiraju na svoje zahteve i mirno izraze svoje nezadovoljstvo, odlučili su se da nasiljem prekinu slobodu medija i spreče našu novinarku da obavlja svoj posao. 

Rulja nasilnika, predvođena Bjelićem i Ristićem, opkolila je našu koleginicu i kolegu, vikala i arlaukala na njih, a Đilasov siledžija Ivan Bjelić je koleginici Lazić pokušao da ugura sendvič u usta. Kasnije su je polili pivom. 

Novinarka Informera pozivala je desnu ruku Dragana Đilasa, Mariniku Tepić da reaguje, na šta se Tepićeva nije ni osvrnula. Slučaj je prijavljen policiji.

Detaljnije pročitajte OVDE.