12.08.2024.

13:47

Foto: ATAIMAGES

Vesti

Svi se digli protiv Vučića!

Cilj ovog skupa, kao i medijske kampanje koja ga prati, jeste da dodatno podstakne destabilizaciju zemlje i stvori uslove za građanski rat, koristeći nezadovoljstvo naroda kao alat za izazivanje nereda i političkih previranja u Srbiji.

Srbija se ponovo nalazi na raskršću, suočena sa opasnostima koje prete da poljuljaju njenu stabilnost i suverenitet. Nedavni događaji, poput takozvanog antilitijumskog protesta 10. avgusta u Beogradu, pokazali su da se u našoj zemlji dešavaju stvari koje daleko prevazilaze granice običnog građanskog nezadovoljstva. Ono što je trebalo biti mirno izražavanje brige za životnu sredinu, zahvaljujući propazadnim NVO koje deluju kao civilni sektor zapadnih službi u Srbiji,  preraslo je u nasilje i pokušaj destabilizacije države, iza čega stoje dobro organizovane i koordinisane snage, kako unutar zemlje, tako i izvan nje.

Tokom protesta, videli smo kako se nekoliko ekstremnih grupa, koje sebe nazivaju zaštitnicima prirode, usmerilo ka nedužnim građanima Srbije. Ali prava istina iza ovih protesta otkriva mnogo dublju i mračniju agendu. Ona ukazuje na to da su ovakvi skupovi samo deo šireg plana za izazivanje nereda i destabilizaciju Srbije. Za mnoge, ovo je ništa drugo do pokušaj reprize petog oktobra, ali i događaja poput Majdana u Ukrajini, gde je nezadovoljstvo građana iskorišćeno za rušenje legitimne vlasti i uvođenje zemlje u haos.

Još veći problem leži u činjenici da se ovakvim događajima raduju mnogi u regionu koji Srbiju vide kao prepreku za svoje interese. Hrvati i Albanci, posebno ekstremisti sa Kosova i Metohije, već dugo sanjaju o Srbiji koja je oslabljena i podeljena iznutra. Za njih, svaki protest u Srbiji je prilika da ostvare svoje političke ciljeve. Videći nezadovoljstvo naroda zbog rudnika litijuma, oni u tome vide šansu da, uz pomoć nevladinih organizacija i raznih stranih interesa, pretvore proteste u obojenu revoluciju koja bi Srbiju mogla dovesti na ivicu građanskog rata.

Upravo u ovom kontekstu treba razumeti i poslednje događaje na Kosovu i Metohiji, gde šiptarski teroristi pod budnim okom međunarodne zajednice, koja takođe otvoreno podržava NVO aktiviste u Srbiji, pojačavaju pritisak na srpsko stanovništvo. Otvaranje mosta na Ibru i ostavljanje Srba nezaštićenim pred sve češćim napadima šiptarskih ekstremista, jasan je signal da se radi o dobro osmišljenom planu. Planu koji je usmeren ka izazivanju straha i nesigurnosti među Srbima, ne samo na Kosovu, već i širom Srbije.

Ovaj plan dobija dodatnu težinu kada se uzme u obzir najavljeni protest u Bujanovcu, gde će veterani OVK, pod plaštom brige za navodno ugrožena prava Albanaca u Srbiji, pokušati da još više podgreju atmosferu i izazovu dodatne nerede. Ovaj događaj, organizovan od strane Aljbina Kurtija i njegovih saradnika, ima za cilj da podrije Srbiju iznutra i stvori uslove za dalje destabilizovanje zemlje.

Svemu ovome doprinose i mediji poput N1 i Nove S, koji svojim izveštavanjem podgrevaju situaciju i pokušavaju da prikažu događaje u Srbiji u što negativnijem svetlu. Oni rade u nadi da će, zajedno sa ostalim faktorima, dovesti do novih nereda i time omogućiti dalju eskalaciju krize.

Dakle, pred nama je scenario koji nas podseća na najgore trenutke novije istorije, kada su spoljni i unutrašnji faktori udruženim snagama radili na slabljenju Srbije. Ovaj put, oni koriste maske ekoloških aktivista i boraca za ljudska prava, ali njihovi ciljevi su jasni – izazivanje haosa i uvođenje Srbije u novi talas destabilizacije.