13.08.2024.

13:48

Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Vesti

Kurti mora da odustane od otvaranja mosta na Ibru? Iz EU poručuju: Priština ništa ne sme da uradi bez dijaloga!

Ona je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga da li i kada EU planira novi sastanak u okviru dijaloga i da li će se na njemu razgovarati o mostu na Ibru, koji takozvani "kosovski premijer" Aljbin Kurti planira da sutra ili prekosutra na silu otvori za saobraćaj, istakla da je pitanje mosta deo dijaloga, uprkos tome što "vlada" u Prištini postupa suprotno.

- Ovo je deo pitanja dijaloga, uprkos činjenici da vlada Kosova postupa suprotno. EU planira da status mosta stavi na dnevni red sledeceg sastanka u okviru dijaloga - poručila je Masrali, dodajući da će blagovremeno biti saopšteno kada će se održati nova runda dijaloga Beograda i Prištine.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kome 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora. Takozvane vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu su se oštro uspotivili EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Novu provokaciju i paklene planove Kurtija u vezi sa otvaranjem mosta nedavno je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Više o tome čitajte u POSEBNOJ VESTI.

Samo dan posle ovog Vučićevog upozorenja objavljeno je da takozvana "kosovska policija" zajedno sa vojskama SAD i Albanije uvežbava napad dronovima na objekte!?!