19.08.2024.

09:18

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Milivojević upozorava: Kurti će nastaviti sa politikom nasilnog preuzimanja severa tzv. Kosova i negiranja ZSO!

- Most na Ibru jeste sad aktuelna tema, ali Kurti će nastojati da zaokruži oduzimanje imovine Srbima, pre svega nepokretne imovine, a uporedo s tim će napasti Srbima obrazovanje i zdravstvo. Na taj način želi da definitivno skine sa dnevnog reda ZSO čiji su ključni elementi obrazovanje i zdravstvo - ocenjuje Milivojević za "Blic". 

Kako kaže, Kurti sigurno neće zajedno sa parlamentarnim ići i na vanredne lokalne izbore.

- Albansko rukovodstvo u srpskim opštinama omogućilo je Kurtiju razvlašćivanje srpskih institucija i preuzimanje imovine. Zbog toga će Kurti do 9. februara ići u dalje dizanje intenziteta mera koje je do sada preduzeo prema Srbima kako bi zaokružio kosovsku državnost - smatra Milivojević.

Dodaje da su Kurtiju "takvi potezi doneli visok rejting kod birača".

- Nemam utisak da njegova pozicija što se tiče većine u parlamentu može biti uzdrmana na izborima. Ne verujem u tešnju saradnju opozicionih stranaka niti u akciju Zapada koja bi eventualno destabilizovala Kurtijevu vlast. Interes Zapada je, takođe, da se potvrdi kosovska državnost - navodi Milivojević.

Diplomata smatra da se Kurtiju žuri i zbog američkih izbora.

- Kurti nema dobra iskustva sa administracijom Donalda Trampa pa mu se žuri da u narednih nekoliko meseci promeni realnost na terenu pogotovo na severu Kosova kako bi ojačao svoju pregovaračku poziciju pred nastavak dijaloga sa Beogradom koji se sigurno neće dogoditi pre izbora na Kosovu - zaključuje Milivojević.