• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.06.2024

09:26

Za Beograd prioritet Briselski sporazum, za Kurtija Ohridski! Milivojević: Neće doći do promene u stavu Prištine dok se ne promeni vlast

Pedja Milosavljević

Politika

Za Beograd prioritet Briselski sporazum, za Kurtija Ohridski! Milivojević: Neće doći do promene u stavu Prištine dok se ne promeni vlast

Podeli vest

Bivši diplomata, Zoran Milivojević, izjavio je da je ohrabrujuće što će se dijalog, prvi put od 14. septembra, danas održati na najvišem nivou u Briselu.

Milivojević je istakao da je reč o oproštajnom susretu Žozepa Borelja, koji je važan i zato što se očekuje donošenje izveštaja koji će biti osnova za nastavak pristupnih pregovora.

Od tog izveštaja, kaže Milivojević, zavisi i učešće Srbije u razvojnom planu EU za Zapadni Balkan koji sa sobom nosi dve milijarde grantova i četiri milijarde povoljnih kredita.

- Od tog izveštaja zavisi i naše učešće u tom razvojnom planu i korišćenje tih sredstava. Za nas je važno, upravo zbog tog izveštaja, da se jasno stavi do znanja da nije krivica srpske strane što nema napretka u dijalogu - rekao je Milivojević za RTS.

Ukazuje da i pre samog sastanka može da se kaže da premijer lažne države, Aljbin Kurti, neće promeniti stav - on očekuje da se implementira Ohridski sporazum, dok naša strana očekuje formiranje Zajednice srpskih opština, odnosno primenu Briselskog sporazuma iz 2013.

- Za nas je Zajednica srpskih opština prethodno pitanje, to je obaveza iz 2013. i 2015. Dakle i tek kada se to pitanje, kada se Briselski sporazum u potpunosti realizuje, onda možemo razgovarati o nastavku normalizacije u drugim pitanjima. Za prištinsku stranu, za gospodina Kurtija je prioritet Ohridski sporazum i on povezuje Zajednicu srpskih opština sa priznanjem - rekao je Milivojević.

Bivši diplomata objašnjava i da Priština želi da se prihvatanjem Ohridskog sporazuma Srbija odrekne crvenih linija i defakto prizna tzv. Kosovo.

- Onda bi se Zajednica srpskih opština tretirala kao unutrašnje pitanje Kosova u sklopu Ohridskog sporazuma i normalizacije u saglasnosti sa tim - rekao je Milivojević.

Milivojević ne očekuje da će doći do promene u stavu Prištine dok se ne promeni vlast, ali i ističe da Evropska unija i Vašington nemaju nameru da izvrše odlučujući pritisak, i da im se ciljevi podudaraju sa ciljevima Prištine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija