• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.05.2024

16:32

Da li gledamo stvaranje novog sveta? Evo kakvi će biti efekti sramotne rezolucije! (VIDEO)

Informer

Live TV

Da li gledamo stvaranje novog sveta? Evo kakvi će biti efekti sramotne rezolucije! (VIDEO)

Podeli vest

Kako će izgledati novi svet nakon istorijske sednice u UN? Evropa se sprema za ozbiljan rat sa Rusijom. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorio je diplomata Zoran Milivojević. Uživo u emisiju uključio se i Aleksa Grubešić iz Centra za društvenu stabilnost.

Aleksa Grubešić iz Crntra za društvenu stabilnost govorio je o efektima koje će doneti Rezolucija o Srebrenici.

Foto: Informer printscreen

Aleksa Grubešić

-Efekta rezolucije nema i verujem da ih neće ni biti. Ova rezolucija nije dobila čak ni prostu većinu država članica. Pogledajte države koje su glasale protiv: Kina kao jedna od dve najjače zemlje koje su glasale protiv, ali i Rusija koja je još 2015. podnela veto. Tu su i druge države globalnog juga, ali i one samostalne države koje su na strani pravde. Ovom rezolucijom se pokušava staviti kolektivna krivica. Mi imamo presude koje su već donete. Te presude su bazirane na pogrešnom činjeničnom stanju. Ipak, ovim što su učinili uspeli su politički da osude Srbiju. Rusija nas opet podržava, a podržavala nas je i ranije. Rusija ima svoje partnere u međunarodnim odnosima, ali je bio jak uticaj i Kine. Ova generalna skupština pokazala je da postoje države koje ne žele da deluju po diktatu. Većina evropskih država koje ne znaju gde je Srebrenica, odlučile su da poslušaju, bez obzira što znamo šta su one radile u svojim kolonijama. Nakon govora u UN predsednik Vučić je dobio aplauz. Imamo slučaj preglasavanja, pa se menjaju i pravila glasanja. Oni su pokušali da nađu matematičku kombinatoriku da bi progurali rezoluciju- rekao je Aleksa Grubešić.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević rekao je da mi već živimo u multipolarnom svetu, a da je to počelo onog trenutka kada je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini.

-Ja mislim da nema sumnje ni rezerve da imamo podelu. Ima tu dve ključne simbolike: srpski otpor da se nametne nešto što nije ni podobno ni blisko. Druga stvar je otpor kolektivnom Zapadu koji je došao preko srpskog otpora. Kad pričamo o ovome, pričamo o velikom uspehu diplomatije. Nije zapamćeno da se šef države ovoliko angažuje oko odbrane svoje države i svog naroda. U dva navrata angažovan na mestu gde se odvija proces da se nametne nešto što je protivno nacionalnom interesu. Što se njega tiče, Zapad na njega ne gleda blagonaklono već duže vreme. To je odbijanje da se prizna Kosovo i da se Srbija uključi u jednu politiku koja nije u skladu sa njenim nacionalnim interesima. Državni nacionalni interes je u prvom planu- rekao je Milivojević.

Foto: Pedja Milosavljević

Zoran Milivojević

On je govorio o tome kako će se gledati budućnost Srbije nakon što je završeno donošenje sramne Rezolucije o Srebrenici.

-Mi smo već objekat specijalnog rata. Mi živimo u periodu pritiska koji traje od kraja prošle godine vezano za KiM. Tu je došlo do jedne vrste otpora. I jedno i drugo je stvar pritiska na Srbiju da promeni svoje opredeljenje, svoju ličnu kartu i svoj subjektivitet na kome počiva. On je objekat bio i ostao i biće. Ovo dodaje u taj mozaik. Mi imamo vladu 15 dana. To je vlada koja se ne menja. Nema priznanja Kosova. Nema prihvatanja da je srpski narod genocidan. Sve to ostaje. To je verifikovano. To je program koji će trajati četiri godine od sada. Gospodin Fico je takođe jedna vrsta pritiska. Gospodin Orban je takođe pod pritiskom. Svet se menja. Točak se okreće. Mi smo u multipolarnom svetu, ali postoji jedna sila koja to neće da prihvati. Nikada u istoriji jedna strana nije mirno prihvatila da nije najjača. U nedostatku moći, prelazi se na grubu silu- rekao je Zoran Milivojević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)
Live TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)

Tema "Info večeri" bila je izglasavanje Rezolucije o Srebrenici. Na glasanju Zapad nije dobio ogromnu većinu kao što je očekivao, ali će svakako to koristiti kao sredstvo protiv Republike Srpske. Da li ova neobavezujuća rezolucija može postati obavezujuća? Na ovu temu govorili su: Željko Čurović, predsednik Saveza Srba u Crnoj Gori, advokat Aleksandar Cvejić i Zoran Buljugić, pisac i prevodilac.

24.05.2024

22:50

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija