19.08.2024.

10:17

Foto: ATAIMAGES

Vesti

Ministar Dačić otkriva: Postoji spisak NVO koje se finansiraju iz inostranstva i mešaju u politiku!

Dačić je rekao da je političkim strankama zabranjeno da se finansiraju iz inostranstva, a da NVO imaju pravo iako se i one mešaju u politiku.

- U mnogim zemljama na svetu se donose zakoni protiv toga, upravo da bi se zaštitila ta domaća politička scena. Da se tako nešto desi u Americi, oni bi od toga napravili svetsku senzaciju. Sećate se da je FBI vodio istragu da li je Rusija uticala na izbore u Americi - rekao je Dačić za TV Pink. 

On je dodao da bi u Srbiji i pokušaj da se takav zakon uvede bio karakterisan kao da nije u skladu sa evropskim standardima.

- Ali evropski standardi upravo definišu da oni dobro štite svoje zemlje od toga. A mi nemamo pravo da se štitimo od njih. Samo imaju oni pravo da se štite od nas - istakao je Dačić.

Govoreći o politizaciji teme iskopavanja litijuma, Dačić je naveo da se po tom pitanju vrlo malo čuje stručna reč, već se uglavnom ide putem demagogije i širenja lažnih teorija. On je ponovio da policija na nedavno održanim protestima nije upotrebila nijedan pendrek tokom intervencije zbog blokade železničkog saobraćaja u Beogradu, koje su organizovali opozicioni aktivisti. Dačić je, komentarišući navode da policija nije zaštitila građane, upitao koje građane i naveo da se "nisu građani vezivali za prugu".

- Ovde je reč o tome da mi imamo zakon, zakon koji je inače i tad i sada postojao, a to je da nema blokade međunarodnih saobraćajnica - rekao je Dačić.