21.08.2024.

09:56

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Đurić upozorava: Kurti preuzimanjem kontrole nad mostom na Ibru želi da završi proterivanje Srba sa KiM!

- Ono što je za nas kao srpsku diplomatiju ključno to je da čitavoj međunarodnoj zajednici predstavimo o čemu se ovde radi. Ovde se radi o jednoj organizovanoj, dobro osmišljenoj, vrlo precizno realizovanoj kampanji - rekao je Đurić za RTS.

Dodao je da etničko nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koje je nekada političko i verbalno, nekada se ogleda i u desetinama protivpravnih hapšenja, otimanju srpskih lokala, preduzeća na severu KiM i onemogućavanja poslovne, fizičke, bezbednosne, svake druge egzistencije srpskog naroda. Istakao je kontrast u delovanju između Kurtijevog režima i zvanične Srbije, države Srbije, nikada nije bio veći.

Na molbu da pojasni svoju raniju izjavu da bi voleo da vidi energičniju reakciju međunarodne zajednice i na terenu, rekao je da to znači da su verbalne osude tog režima i njegovog delovanja dobre, ali da moramo da budemo potpuno sigurni da će u slučaju da Kurtijev režim zaista nasrne na fizičku egzistenciju našeg naroda na severu KiM, izvršiti svoj mandat. Govoreći o pismu koje je poslao Američkom nacionalnom demokratskom institutu (NDI) zbog učestvovanja Aljbina Kurtija na nacionalnoj konvenciji Američke demokratske stranke u Čikagu, rekao je da je tim povodom juče razgovarao sa predsednicom NDI.

- Saradnja Srbije i NDI-a je u mnogim segmentima veoma značajna i odvija se godinama. Nastaviće se i u budućnosti. Srbija ima i druge predstavnike na demokratskoj i nacionalnoj konvenciji i u tom razgovoru izložio sam naše viđenje i našu poziciju, predstavio razloge zbog kojih mislim da njegovo učešće na takvim skupovima nije dobra ideja - rekao je Đurić.

Pojasnio je da je Nacionalni demokratski institut nevladina organizacija i da njeno delovanje ne odražava zvaničnu politiku SAD. Kada je reč o prioritetima na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu istakao je da će glavni prioritet države biti nastavak razvoja Srbije, unapređenje životnog standarda građana a što se spoljne politike tiče nastaviće se sa stvaranjem novih prijatelja a jedan od strateških prioriteta za Srbiju je članstvo u Evropskoj uniji