22.08.2024.

09:03

Foto: profimedia

Vesti

Srbima žele da zabrane da pevaju, govore i žive! Zlatičanin o brutalnom hapšenju: Pitao sam kome smeta to što pevamo, a on je odgovorio: Meni!

Osim policajca koji se nekorektno ponašao u policijskoj stanici u Goraždevcu i tokom privođenja, kako ističe, prema njemu su se u Peći i Dečanima, gde je bio u pritvoru, ponašali korektno.

Međutim, ponavlja da ga terete za nešto što nije učinio.

- Stavlja mi se na teret nešto što nisam učinio, i još su me priveli šest dana nakon što sam bio sa društvom u kafiću. Tada nam je prišao policajac zbog neke polomljene pivske flaše koju čak mi nismo ni polomili i tada nam je zabranio da pevamo. Pevao sam pesmu 'Prepelica' i pitao ga kome smeta to što pevamo, a on je odgovorio: 'meni'. Čak smo i prestali da pevamo, što je strašno. Očigledno hoće da nam zabrane da pevamo, govorimo, da živimo. Jednostavno, žele da nas zastraše i primoraju da napustimo ove prostore - rekao je Zlatičanin

Protiv Zlatičanina je pokrenut proces, a kako je rekao, suđenje će pokazati koja je suština njegovog hapšenja.

On se nada da će, bez obzira na nekorektnost koju je pokazao pripadnik tzv. kosovske policije prema njemu, suđenje biti korektno.

- Nisam učinio ništa što bi bilo koga povredilo ili bilo kome nanelo štetu - rekao je on.

Zlatičanin kao mogući razlog za hapšenje navodi i to što je svojevremeno bio inicijator peticije protiv pripadnika tzv. kosovske policije, a zbog njihovog ponašanja prema meštanima Goraždevca.

On ističe da policija treba da radi u interesu svih građana, i dodaje da su Srbima, ne samo u Goraždecu, već i na čitavom KiM uskraćena sva osnovna ljudska prava.

Luka Zlatičanin koji je uhapšen u nedelju oko 18 sati u Goraždevcu, pušten je 20. avgusta iz pritvora u Dečanima.

Hapšenje Srbina iz Goraždevca odmah je osudila Kancelarija za KiM, iz koje su istakli da je cilj svega da se uznemire preostali Srbi u ovoj metohijskoj enklavi. Kako su naveli, prištinsko pravosuđe hapsi nedužnog Srbina umesto da traži i procesuira ubice srpske dece iz Goraždevca, ubijene pre 21 godinu na reci Bistrici.

Inače, u Goraždevcu, nadomak Peći, u izolaciji živi oko 800 Srba.