• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.08.2024

09:49

Oglasila se Kancelarija za KiM: Otmica Slavuja i Perenića je još jedna mrlja zaduženih za pravdu na Kosovu i Metohiji!

Tanjug

Politika

Oglasila se Kancelarija za KiM: Otmica Slavuja i Perenića je još jedna mrlja zaduženih za pravdu na Kosovu i Metohiji!

Podeli vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da otmica novinara Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića koja se dogodila na današnji dan pre 26 godina na putu Orahovac-Velika Hoča, predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u pokrajini.

- Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti su zato što su krenuli na radni zadatak, da izveste o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu, ali pre svega zato što su Srbi, a njihova otmica trebalo je da uplaši preostale Srbe u Orahovcu, ali i na celom Kosovu i Metohiji i da im pokaže kakva sudbina čeka srpski narod u pokrajini - navodi Kancelarija i dodaje da njihove porodice, kolege i cela javnost, nikada nisu saznali šta se sa njima desilo.

Dodaje se da činjenica da otmičari kidnapovanih novinara do danas nisu pronađeni i privedeni pravdi ukazuje na ravnodušnost i nezainteresovanost međunarodne zajednice za rešavanje sudbine nestalih i stradalih Srba na Kosovu i Metihiji. Kako ističe Kancelarija, svedoci smo da se i danas sprovodi gotovo svakodnevni teror i nasilje nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i da su međunarodne misije u pokrajini samo nemi posmatrači nebrojenih zlodela nad našim narodom.

- Ali ni ćutanje odgovornih, ni često vandalsko skrnavljene spomen ploče koju su nestalim novinarima podigle kolege, neće nas zaustaviti u traganju za pravdom i zločincima. Nastavićemo da istrajavamo na putu da se počinioci tih strašnih događaja pronađu i da nestali novinari pronađu zasluženi mir i spokoj. To je dužnost prema njihovim porodicama, kolegama, ali i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija podseća da je današnja godišnjica prilika da se podsetimo da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji - Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog Jedinstva i dopisnika Politike, koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca koji je nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjana Melonašija, novinara srpske redakcije Radio Kosova, koji je nestao 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momira Stokuće, fotoreportera, ubijenog 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mileta Buljevića, radnika obezbeđenja u Televiziji Priština, koji je kidnapovan juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini.

Kancelarija naglašava da očekuje od međunarodnih institucija na KiM da shodno svom mandatu obezbede mir i bezbedan život za sve Srbe u pokrajini, a novinarima pruže zaštitu i njihovoj profesiji obezbede civilizovane uslove za nesmetan rad.

- Istina i pravda za sve stradale u organizovanim zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji jedini su put ka normalizaciji odnosa i izgradnji trajnog mira u pokrajini - navodi se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Sud BIH odlučuje o izručenju jataka šiptarskog teroriste Fatona Hajrizija: Uhapšen u Bijeljini posle ubistva policajca kod Loznice
Hronika

Sud BIH odlučuje o izručenju jataka šiptarskog teroriste Fatona Hajrizija: Uhapšen u Bijeljini posle ubistva policajca kod Loznice

Zoran Miletić, osumnjičen da je pomagao šiptarskom teroristi Fatonu Hajriziju, koji je, u Lipničkom Šoru, kod Loznice, ubio policajca Nikolu Krsmanovića i ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića, pojaviće se sutra pred Sudom BIH, nakon čega će sudije doneti odluku da li će, po zahtevu iz Beograda, on biti izručen srpskom pravosuđu ili ne.

21.08.2024

11:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija