27.08.2024.

12:34

Foto: Fotoilustracija/YT tabii resmi

Vesti

SKANDALOZNO! Ubica Srba umesto u zatvoru, na malim ekranima! Naser Orić "heroj" nove turske serije! (VIDEO)

U Turskoj će se snimati serija o Naseru Oriću, ubici Srba, a već je objavljen i trejler za nju na platformi Tabii. 

Na­kon što je tur­ska pro­duk­ci­ja 2018. go­di­ne pred­sta­vi­la se­ri­ju o Ali­ji Izet­be­go­vi­ću, ovih da­na sti­že vest da je za­vr­še­no sni­ma­nje no­ve se­ri­je o još jed­nom kon­tro­verz­nom ak­te­ru bo­san­skog ra­ta – Na­se­ru Ori­ću. Ne­ka­da­šnji mu­sli­man­ski ko­man­dant, ko­ji je u Sr­bi­ji i Re­pu­bli­ci Srp­skoj si­no­nim za stra­da­nje i ne­prav­du, u se­ri­ja­lu sni­ma­nom u Is­tan­bu­lu bi­će pred­sta­vljen kao "he­roj ko­ji je pro­me­nio tok bo­san­skog ra­ta".

Već iz pr­vih na­ja­va u sa­ra­jev­skim me­di­ji­ma i ob­ja­vlje­nog trej­le­ra se­ri­je, či­ji da­tum pre­mi­je­re još ni­je po­znat, ja­sno je da će ma­te­ri­jal ko­ji no­si rad­ni na­slov "Be­li lji­ljan" iza­zva­ti bur­ne re­ak­ci­je, de­li­mič­no i zbog to­ga što do­la­zi ne­po­sred­no na­kon fa­mo­zne re­zo­lu­ci­je o Sre­bre­ni­ci, kao i zbog to­ga što rad­nja pra­ti rat­na de­ša­va­nja baš u toj op­šti­ni.

Pro­duk­ci­ja je po­no­vo po­ve­re­na TRT-u, tur­skoj na­ci­o­nal­noj ku­ći ko­ja je sni­mi­la i ne­u­spe­šnu se­ri­ju o Ali­ji, no za sa­da ni­je po­zna­to da li će sce­na­ri­sti ima­ti sme­lo­sti da se uhva­te uko­štac s tam­nim de­lo­vi­ma Ori­će­ve rat­ne pro­šlo­sti, što im ni­je po­šlo za ru­kom u de­lu o Ali­ji. Ho­će li u se­ri­ji bi­ti pri­ka­za­ni ma­sov­ni zlo­či­ni nad Sr­bi­ma, ko­ji su pod nje­go­vom ko­man­dom po­či­nje­ni već u pr­vim da­ni­ma ra­ta, a na­sta­vi­li se i ka­sni­je, po­seb­no na ver­ske pra­zni­ke, ili će se, kao i mno­go pu­ta do sa­da, ovi do­ga­đa­ji iz­o­sta­vi­ti u na­ra­ti­vu ko­ji glo­ri­fi­ku­je jed­nog od naj­kon­tro­verz­ni­jih li­ko­va bo­san­skog ra­ta, ko­ga u se­ri­ji glu­mi tur­ski glu­mac Isma­il Ege Sa­smaz? 

Re­di­telj Bo­ris Ma­la­gur­ski ko­ji je mi­nu­le go­di­ne pre­ži­veo linč i broj­ne pret­nje bo­šnjač­ke di­ja­spo­re zbog fil­ma o Srp­skoj (do­ku­men­ta­rac o isto­rij­skoj per­spek­ti­vi Sr­ba u BiH), ka­že za "Po­li­ti­ku" ka­ko Tur­ci ima­ju pra­vo da od rat­nih zlo­či­na­ca pra­ve he­ro­je TV se­ri­je, jer je u do­me­nu fik­ci­je sve mo­gu­će.

- Ali to go­vo­ri do­sta o dru­štve­noj sve­sti u toj ze­mlji, ko­ju ina­če ve­o­ma ce­nim. Iden­ti­fi­ko­va­nje sa bo­šnjač­kim na­ra­ti­vom to­kom de­ve­de­se­tih je za­ma­gli­lo isto­rij­ske či­nje­ni­ce, jer je Na­ser Orić ne­ko ko se otvo­re­no hva­lio ubi­ja­njem Sr­ba u za­pad­nim me­di­ji­ma. Me­ne su bo­šnjač­ki i tur­ski me­di­ji osu­di­li za sla­vlje­nje rat­nih zlo­či­na­ca u po­sled­njem fil­mu, iako sam u nje­mu naj­o­štri­je osu­dio zlo­či­ne. Sa­da je isti me­dij ko­ji me je na­pa­dao, TRT, sni­mio se­ri­ju upra­vo ra­de­ći ono za šta je me­ne, bez osno­va, kri­ti­ko­vao. Mo­gu­će da će gle­da­nost bi­ti ve­li­ka u Sa­ra­je­vu, jer fik­ci­ja je od­u­vek do­bro pro­la­zi­la ta­mo - ka­že Ma­la­gur­ski.

Za sa­da se uz ve­li­ku do­zu skep­se mo­že tek na­ga­đa­ti da li će auto­ri ve­ro­do­stoj­no pri­ka­za­ti lik "he­ro­ja" ko­ga su čak i nje­go­vi su­na­rod­ni­ci, iz­me­đu osta­lih i Ibran Mu­sta­fić, pro­zva­li "Pod­rinj­ski Ca­co", što je alu­zi­ja na sa­ra­jev­skog zlo­čin­ca i kri­mi­nal­ca ko­ji je rat­nu sla­vu ste­kao ubi­ja­ju­ći Sr­be. Iako je i se­ri­ja o Ali­ji, kao i naj­no­vi­ja o Ori­ću, pa­žnju i sim­pa­ti­je ste­kla sa­mo u jed­nom en­ti­te­tu, a u dru­gom gnev, iz­ve­sno je da se me­ka moć Tur­ske ni­je naj­bo­lje po­ka­za­la na de­lu ni u sa­moj Fe­de­ra­ci­ji BiH. Ta­mo je ekra­ni­za­ci­ja li­ka pr­vog mu­sli­man­skog li­de­ra opi­sa­na kao ne­ve­ro­do­stoj­na li­mu­na­da za­či­nje­na ver­skom pa­te­ti­kom. Do­dat­na ne­vo­lja za film­sku pro­duk­ci­ju na­ci­o­nal­ne te­le­vi­zi­je Tur­ske bi­li su ret­ki no­vin­ski iz­ve­šta­ji sa­ra­jev­skih por­ta­la da se lo­še ura­đe­nu se­ri­ju o Ali­ji ni­ko iz stru­ke u Sa­ra­je­vu ni­je usu­dio čak ni kri­ti­ko­va­ti, pa ni uop­šte tre­ti­ra­ti. Da je po­vr­šna pro­pa­gan­da naj­če­šće u ras­ko­ra­ku sa pre­ko­po­treb­nim po­mi­re­njem go­vo­re is­ku­stva srp­skih žr­ta­va iz Pod­ri­nja.

- Mo­žda će­mo u toj se­ri­ji vi­de­ti po ko­joj ce­ni je mu­sli­ma­ni­ma pro­da­van ki­lo­gram so­li ili bra­šna za vre­me ra­ta, ho­će li se pri­ka­za­ti aten­ta­ti na ne­is­to­mi­šlje­ni­ke u sop­stve­nom na­ro­du, da li će bi­ti pro­sto­ra za sce­nu u ko­joj Orić pla­ća oni­ma ko­ji su mu do­no­si­li od­se­če­ne srp­ske gla­ve kao tro­fe­je. Ka­ko će bi­ti ekra­ni­zo­va­ni na­pa­di na sva srp­ska se­la u Pod­ri­nju ko­ja su zbri­sa­na sa li­ca ze­mlje. Da li će auto­ri­ma se­ri­je bi­ti vred­no za­be­le­ške da je Na­ser Orić su­di­ji Ili­ću lič­no is­ko­pao oči... Do­ne­kle je i pra­ved­no to što su Bo­šnja­ci spa­li na to da za he­ro­je uz­di­žu jed­nog "kur­ban kri­mi­nal­ca" ko­ji je u vre­me ra­ta od­re­đi­vao čak i ce­ne ov­no­va. Vi­de­će­mo u ka­kvom ka­dru će bi­ti he­li­kop­ter ka­da je Orić be­žao iz Sre­bre­ni­ce pre ju­la 1995. go­di­ne, kao i na­knad­ni pro­boj mu­sli­ma­na u kom nje­ga ne­ma, a na či­jem če­lu se no­si zla­to. Bu­du li sce­ne prot­ka­ne ta­kvim he­roj­stvom, pr­vi će­mo po­zdra­vi­ti se­ri­ju - re­kao je za Bra­ni­mir Ko­jić, pred­sed­nik Skup­šti­ne re­pu­blič­ke or­ga­ni­za­ci­je po­ro­di­ca za­ro­blje­nih i po­gi­nu­lih bo­ra­ca.   

Informer

Naser Orić

Nemanja Micić filmski producent, kaže da je za region u redu da se snimaju ovakve serije, a da kada Srbi snime nešto o svom stradanju, to automatski predstavlja pretnju.

- Kada govorite o nekim likovima iz rata devedesetih, ti likovi obično predstavljaju neku državu. Mi smo imali na hrvatskoj televiziji priloge od 15 minuta o filmu "Oluja", naš film je tada uzeo veliku medijsku pažnju. Ne možemo da kažemo da su svi filmovi potpuno istiniti, jer su filmovi uglavnom inspirisani stvarnim događajima. Snimao sam seriju o odbrani Petrovaradina koji je bio stub odbrane Evrope od Osmanlija, a prvu modernu bitku su Turci izgubili kod Slankamena. Ta platforma koja snima seriju je nezavisna - istakao je Micić za Informer.

Mile Bosnić, predsednik pokreta Srba Krajišnika, istakao je u gostovanju na Informer televiziji da se nastavlja narativ kako su Srbi genocidni i da se veličaju monstrumi.

- Oluja je bio odličan film je verodostojno prikazano dešavanje tokom ustaškog zločina nad Srbima. Ovaj film o Naseru Oriću, nastavlja narativ kako su Srbi krivi i prave heroja od njega, a on je klao srpsku decu. Veličaju zločince i kopaju po ranama. Turci su bili takođe aktivni oko vremena kada su hteli da uvedu rezoluciju o Srebrenici. Žele da potvrde svoj narativ kako su Srbi genocidni, jer su videli da smo počeli da govorimo istinu da to nije tako - kazao je Bosnić.

Ma ka­ko na kra­ju is­pa­la se­ri­ja o Ori­ću, to jest oso­bi za ko­ju bi se po bi­o­gra­fi­ji pre re­klo da ume­sto uzo­ra vred­nog sla­ve vi­še pod­se­ća na re­ci­mo ozlo­gla­še­nog srp­skog osu­đe­ni­ka iz Fo­če, to jest na "bo­šnjač­kog Mi­la­na Lu­ki­ća" ili "Bat­ka" sa Gr­ba­vi­ce, ize­sno je da će i ova se­ri­ja, kao i ona o Ali­ji, glo­ri­fi­ko­va­ti oso­be ko­je su si­no­ni­mi za pat­nju i stra­da­nje, či­me će kul­tur­ni de­lat­ni­ci se­ja­ti no­ve ani­mo­zi­te­te i et­nič­ke ne­spo­ra­zu­me.

U ce­loj pri­či je po­seb­no neo­bi­čan fe­no­men to što bo­šnjač­ka pu­bli­ka ipak ra­di­je bi­ra no­vi­je se­ri­je i fil­mo­ve sni­ma­ne u Be­o­gra­du, ko­ji se emi­tu­ju na fe­de­ral­nim te­le­vi­zi­ja­ma, i o ko­ji­ma se do­mi­nant­no pri­ča na film­skom fe­sti­va­lu i ko­ji, po­put, na pri­mer, "To­me" pa i "Ju­žnog ve­tra", oba­ra­ju re­kor­de gle­da­no­sti u bi­o­skop­skim dvo­ra­na­ma u Fe­de­ra­ci­ji BiH.