04.09.2024.

10:18

Foto: Foto: Marina Jančević

Vesti

Žiofre ukazuje na teror na Kosmetu: Nekoordinisane akcije Prištine ne doprinose napretku, već stvaraju tenzije!

- Videli smo da je Priština preuzela niz nekoordinisanih akcija što ne doprinosi napretku i stvara tenzije na terenu. Mi smo bili veoma jasni u našim izjavama za javnost, u privatnim razgovorima, ali ključna stvar jeste da moramo da se vratimo sprovođenju onoga što je dogovoreno prošle godine i ranijih godina i da sprovedemo sve obaveze među kojima je i formiranje Zajednice srpskih opština - rekao je Žiofre za RTS.

Po pitanju zatvaranja srpskih institucija na severu tzv. Kosova, ističe da je za EU neophodno da bude sigurna da ljudi koji žive na tzv. Kosovu dobijaju neophodne usluge, da imaju normalan život i da imaju pristup svemu onome što im je potrebno.

- To je stav EU i mi ćemo koristiti i Plan rasta kako bismo išli u pravom smeru kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - navodi Žiofre. 

Kako kaže, normalizacija odnosa je jedno od ključnih pitanja evrointegracija.

- Sigurni smo da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine oduvek bio ključni faktor u pregovorima i tako će i ostati. Čak i u kontekstu Plana rasta mi očekujemo da će dve strane da ispune sve obaveze na putu normalizacije, da se ispune svi sporazumi uključujući i prošlogodišnje - rekao je Žiofre.