• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.08.2024

20:38

Žiofre poručio: Litijum je prilika za Srbiju da razvije celokupan lanac vrednosti!

Marina Jančević

Politika

Žiofre poručio: Litijum je prilika za Srbiju da razvije celokupan lanac vrednosti!

Podeli vest

Šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je danas da mogući rudnik litijuma predstavlja priliku za Srbiju da potencijalno razvije celokupan lanac vrednosti, uzevši u obzir da naša zemlja već proizvodi električne automobile u Kragujevcu i poručio da je ovu temu potrebno rešavati kroz dijalog zasnovan na informacijama i činjenicama.

Žiofre ističe da svet prolazi kroz revoluciju u kojoj je potrebno smanjiti emisije ugljen dioksida.

- Naše ekonomije se menjaju, a deo te revolucije jeste čitav niz kritičnih sirovina. U različitim zemljama EU se realizuju projekti oko litijuma i oni su u različitim fazama realizacije. Vađenje litijuma je važno unutar naših granica, ali smo i sa drugim zemljama, kao što su Kanada, Čile, Norveška, Grenland, pa i Srbija, potpisali strateška partnerstva koja se tiču održivih sirovina, razvijanja vrednosnog lanca za baterije i razvoj električnih vozila - rekao je Žiofre za "Euronjuz".

Žiofre navodi da razume zabrinutost građana po pitanju mogućih ekoloških posledica koje sa sobom nosi iskopavanje litijuma, podsetivši da EU ima najviše ekološke standarde i najkvalitetniju vodu i vazduh.

- Srbija već usklađuje svoje propise sa EU u okviru klastera četiri koji je otvoren 2021. godine. To će pomoći da se ubrza približavanje, a usput imamo i podizanje kapaciteta. Potpuno razumem zabrinutost građana, i potpuno je normalno da oni žele da znaju, ali dijalog mora da se zasniva na činjenicama, na potpunom razumevanju i analizi kakve će postojati implikacije, kako se može ići napred, kakvi su preduslovi za zaštitu životne sredine. Potrebne su nam institucije i dovoljno kapaciteta koji će moći to da garantuju - rekao je Žiofre.

Na pitanje da li EU može garantovati najviše ekološke standarde po pitanju iskopavanja litijuma s obzirom da Srbija nije njena članica, Žiofre kaže da Evropska unija nije superdržava.

- Spremni smo da, s jedne strane, obezbedimo podizanje kapaciteta i resurse za postizanje određenih standarda, a s druge, da pratimo postoji li usaglašenost sa pravne strane. Mnogo toga može da se uradi kada je reč o podizanju kapaciteta i pravnih znanja, ali na kraju krajeva to mora da bude odluka Srbije. Srbija će sprovesti tu inicijativu, a način na koji će je sprovoditi mora da donosi korist građanima - poručio je šef delegacije EU u Beogradu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Žiofre ističe da se EU zalaže da se realizuju svi sporazumi i obaveze koje su obe strane preuzele, podrazumevajući i osnivanje zajednice srpskih opština.

- Problem je taj što smo videli čitav niz unilateralnih i nekoordinisanih akcija u prethodnim mesecima, pa i godinama. Poslednja je, recimo, otvaranje mosta na Ibru. I ne samo to. Imamo zatvaranje pošte na severu. Možemo reći da ovakva vrsta unilarealnih i nekoordinisanih akcija nikako ne pomaže postizanju normalizacije odnosa. Ako zatvorite određene službe koje služe kosovskim Srbima bez alternativnih rešenja i bez konsultacija za zajednicom, onda je život tih građana u lošijem stanju i zahteva posebnu pažnju - rekao je on.

Dodaje da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naporno radi da pažnju preusmeri na sprovođenje sporazuma, te da se EU nada da će uskoro u Briselu videti glavne pregovarače. Žiofre je podsetio da je Evropska unija u proteklih 10 godina uložila oko 400 miliona evra u donacijama Srbiji. Osvrćući se na plan rasta za Zapadni Balkan, šef delegacije EU u Beogradu kaže da je to važan korak koji je EU zajedno sa zemljama tog regiona preduzela zarad ubrzanja reformskih procesa.

- Za par nedelja ćemo moći da realizujemo prve isplate. Pored IPA fondova, dostupno je šest milijardi evra, od toga će nekih 1,5 biti za Srbiju. Sve će biti u skladu sa rasporedom i sve će morati da se realizuje i biće transparentno. To očekujemo u narednim danima - rekao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, ideja plana rasta jeste da građani Zapadnog Balkana osete koristi članstva i pre samog članstva.

- Zato ćemo imati integraciju sa jedinstvenim tržištem, kao što je jedinstveno područje plaćanja u evrima, što znači da za transfer novca iz Beograda ili Novog Sada nećete morati da plaćate takse. Srbija je već iskazala zainteresovanost za pristup ovom tržištu. Takođe ćemo smanjiti redove za kamione na zelenim koridorima, a kada govorimo o sredstvima, želimo zaista da pospešimo ekonomski razvoj na Zapadnom Balkanu, da imamo veću stopu rasta. Za to su nam potrebne reforme kada govorimo o energetskoj ili zelenoj tranziciji, poslovnom ambijentu, veštinama i naravno temeljnim elementima, kao što je borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i slično - rekao je Žiofre.

Kada je reč o evropskim integracijama, Žiofre navodi da je ruska agresija na Ukrajinu je fundamentalno promenila način na koji se EU bavi pitanjem proširenja.

- Postoji zaista pravi zamah i nova prilika ne samo za Ukrajinu i Moldaviju, već i za šestorku sa Zapadnog Balkana da ubrzaju svoj proces pristupanja. Ključno pitanje je kako će se iskoristiti ova prilika. Uskoro ćemo imati novu Komisiju koja će biti predstavljena za koji dan pred parlamentom. Ursula fon der Lajen, koja je buduća predsednica, imaće komesara koji će se baviti isključivo procesom proširenja. što je dodatni signal naše želje da se proces ubrza - rekao je on.

Dodaje da EU želi da vidi da sve zemlje kandidati što više približe spoljnu politiku politici EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)
Live TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)

Lider opozicije Aleksandar Jovanović Ćuta ponovio je u ponedeljak na N1 pretnje građanskim ratom i ubistvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stao u zaštititu Severine Vučković, izvređao novinare i medije čija uređivačka politika mu se ne sviđa i najavio njihovu zabranu. Ove izjave komentarisao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Miroslav Čučković tokom gostovanja u "Info jutru".

28.08.2024

10:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Berlin i London napravili dil kakav se pravi jednom u generaciji, pridružiće im se i Pariz! Ovo iz korena menja pravila igre!
Nimalo naivno

Berlin i London napravili dil kakav se pravi jednom u generaciji, pridružiće im se i Pariz! Ovo iz korena menja pravila igre!

Cilj dvodnevne posete premijera Kira Starmera vodećim silama EU, Nemačkoj i Francuskoj, jeste da pomogne Britaniji da se udalji od nestabilnih odnosa prethodne konzervativne vlade sa evropskim saveznicima. Starmer, koji je preuzeo dužnost prošlog meseca, stavio je poboljšanje odnosa u središte svojih napora da podstakne ekonomski rast Britanije.

28.08.2024

19:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28