10.09.2024.

11:31

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Đurđev jasan: Vatikan je jedan od stubova borbe protiv nezavisnosti tzv. Kosova, posetu državnog sekretara Parolina moramo iskoristiti maksimalno!

- Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin dolazi u Srbiju 18. septembra na obeležavanje 325. godišnjice Karlovačkog mira. Reč je o događaju koji će se odvijati u Sremskim Karlovcima i Petrovaradinu i na njemu će učestvovati predstavnici svih zemalja naslednica potpisnica ovog mira. To, između ostalog, znači da će na njemu prisustvovati i ruska delegacija, ali i austrijska, poljska i mađarska. Biće to ogromna šansa za našu zemlju da se pokaže u najboljem svetlu, posebno jer kardinal Parolin dolazi samo u one zemlje koje su od velike važnosti - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

On je dodao da je pomenuti državni sekretar Vatikana nedavno posetio Ukrajinu sa ciljem da doprinese postizanju mira i da ga isto toliko zanima i mir ovde na Balkanu.

- Svi znamo da Vatikan ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, ali malo ko zna da većina latinoameričkih zemalja ne priznaje ovu lažnu državu jer su većinski rimokatoličke i slede spoljnu politiku Vatikana. Promena stava Vatikana po tom pitanju značila bi gubitak podrške u tom delu sveta, zato je važno da odnosi između Vatikana i Srbije, ali i Vatikana i Srpske pravoslavne crkve budu što je moguće bolji - napomenuo je Đurđev i dodao:

- Kardinal Pijetro Parolin dolazi u ime pape Fransiska, koji je, usudiću se reći, za nas Srbe najbolji papa u istoriji. To je čovek koji je sprečio kanonizovanje Stepinca i time pokazao da je Vatikanu više stalo do dobrih odnosa sa Srbijom nego sa Hrvatskom. On je u Hrvatskoj zbog Stepinca omražen, a u Srbiji postoji nepotrebna skepsa prema papi Fransisku. Vatikan je najmanja država sveta, ali i jedna od najmoćnijih u diplomatskom smislu, imamo takvog saveznika uz sebe i moramo to iskoristiti - zaključio je Đurđev.