13.09.2024.

18:58

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Vesti

Uspostavlja se poseban tužilački organ! Srbija će goniti lica sva lica koja učestvuju u šikaniranju, gonjenu, maltretiranju i upucavanju Srba na KiM

Mere možete pročitati OVDE, a predsednik je detaljno objasnio tačku po tačku, a evo šta podrazumeva tačka broj četiri:

Vučić je rekao da će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije, a koje će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna dela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

- Usaglasili smo to i sa Srbima, sa Kosova i Metohije. Posebno sa predstavnicima Srpske liste kao legitimnim predstavnicima srpskog naroda na KiM. Oni su ovo tražili i mi smo smatrali da je veoma važno - rekao je Vučić tokom obraćanja građanima Srbije.

On je dodao da državni organi u Srbiji često nemaju dovoljno vremena za KiM.

- To je naša bolest od 1945. na ovamo. Sve drugo nam je preče i važnije od toga. I zato i naši državni organi od MUP-a do tužilaštva, pravosuđa, nikada se nisu dovoljno bavili situacijom na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

Dodao je da uspostavljanje ove mere neće trajati "doveka" već samo do uspostavljanja i poštovanja normi dogovorenih i potpisanih u Briselu, uz poštovanje Briselskog sporazuma.

- Mi ovim popunjavamo pravni vakuum, jer u ovom trenutku nemamo način da gonimo sve one koji učestvuju u progonu, proterivanju, maltretiranju, šikaniranju, prebijanju i upucavanju Srba na KiM - rekao je Vučić.

On je istakao da će biti određena i posebna sudska veća, kao i posebno tužilaštvo, koje bi se bavilo i kriminalnim i protivpravnim delima službenika i zvaničnika, koji sprovode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

- Time će biti obuhvaćena i lica srpske nacionalnosti koje, u ime i za račun albanske tajne policije, sprovode progon srpskog življa na najgori mogući način i učestvuju u progonu našeg stanovništva - rekao je Vučić.