• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.09.2024

18:37

PET KLJUČNIH TAČAKA! Predsednik Vučić saopštio odluke koje je Srbija donela zbog situacije na KiM!

Tanjug/Vladimir Sporčić

Politika

PET KLJUČNIH TAČAKA! Predsednik Vučić saopštio odluke koje je Srbija donela zbog situacije na KiM!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Palate Srbija, on je tom prilikom saopštio koje mere je Srbija donela kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija smatra da kompromis nije loša reč i da je Srbija za dijalog, kao i da smo se trudili da postignemo mir.

Mere koje Srbija zahteva su podeljenie u 5 poteza. 

Povratak na "Status quo ante"

- Mi smatramo da je, za bilo kakav ozbiljan napredak u dijalogu, potrebno da se ispune sve ove tačke.

- U okviru prve tačke pokrenućemo susret sa 60 svetskih lidera i svakom lideru dostaviću sve papire koje smo i sad dostavili, i dodatno papire. Svim članicama Saveta bezbednosti i Putinu i Si Đinpingu. Govorim o 60 premijera i predsednika zemalja do kraja novembra. Uručiću i 11 odlikovanja onima koji su pomogli u borbi i lično ih uručiti u Njujorku. Od kineskih, ruskih prijatelja, Nikaragve, Konga, Emirata. Da pokažemo zahvalnost i da ne zaboravljamo one koji su nam u teškim situacijama pomogli.

1. Raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i EU;

2. Primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sever;

3. Povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije;

4. Povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenьe iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaraьa 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima;

5. Hitno, neodložno i konačno formiranьe Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smicalica i igara, jep nam je jacno da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Severu Kosova i Metohije;

6. Neodložna primena garanciіa Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima/barikadama;

7. Neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

Ovi zahtevi biće preneti u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN.

Kosovo i Metohija kao područje posebne socijalne zaštite

- Pod dva, Srbija će proglasiti Kosovo i Metohiju područjem posebne socijalne zaštite.

- Pod dva, Srbija će proglasiti Kosovo i Metohiju područjem posebne socijalne zaštite.

Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti Zakon kojim će proglasiti Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju za područje posebne socijalne zaštite, čime će biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene.

Ovim zakonom biće posebno regulisan i ograničen promet nepokretnosti (ograničavanje prodaje nepokretnosti i za pojedince koji su korisnici povlastica iz Zakona).

Uživanje povlastica će biti ograničeno samo na one koji zaista žive u AP Kosovu i Metohiji.

Govoreći dalje o pomoći od 20.000 dinara, ali i o besplatnim udžbenicima za sve đake na KiM, predsednik je istakao da će svako dete predškolskog uzrasta, kao i osnovci i srednjoškolci, imati oko 5.000 dinara mesečni dodatak, takozvani užinski dodatak, a ići ćemo i na nova zapošljavanja.

Foto: Printscreen

 

Otpornost srpskih institucija na Kosovu i Metohiji

- Srpske institucije i privremeni organi na Kosovu i Metohiji neće biti ukinuti niti zatvoreni, čime će biti sprečeno da Aljbin Kurti ostvari svoj glavni politički cilj da iseli i u potpunosti eliminiše institucije Srbije i Srbe na Kosovu i Metohiji.

- U svrhu ublažavanja jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima usmerenih protiv srpskih institucija i privremenih organa, tik uz administrativnu liniju u naseljenom mestima Rudnica i Ribarići biće otvorena Pisarnica, na kojoj će Srbi sa severa Kosova i Metohije imati pristup u ostvarivanju svojih prava iz domena socijalne zaštite i posredstvom koje će pružati vitalne javne i administrativne usluge građanima.

Foto: Printscreen

 

Uspostavljanje posebnog Tužilaštva

Uspostavljanje posebnog Tužilaštva

- Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti Zakon o organizaciji nadležnosti pravosudnih organa Republike Srbije za područje Autonomne pokrajine Kosova i Metohije kojim će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije. Tužilaštvo će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna dela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

- Mi u Beogradu, ili malo ko u Beogradu, stvarno brine o Kosovu van kafane, van uobičajenih psovki, a posebno u državnim organima. Državni organi nikako nemaju vremena za Kosovo i Metohiju i to nije od nas. To je naša bolest od 1945. na ovamo. Sve drugo nam je preče i važnije od toga. I zato i naši državni organi od MUP-a do tužilaštva, pravosuđa, nikada se nisu dovoljno bavili situacijom na Kosovu i Metohiji. Što ovo znači? Ovo će da traje samo do uspostavljanja i poštovanja normi dogovorenih i potpisanih u Briselu i poštovanja briselskog sporazuma. Dakle, mi popunjavamo ovaj pravni vakum, jer mi u ovom trenutku nemamo način kojim ćemo urediti zakonsku mogućnost da sve one koji učestvuju u progonu i proterivanju Srba, sve one koji učestvuju u maltretiranju, šikaniranju, prebijanju i upucavanju Srba, da konačno možemo da ih gonimo. I to je stvar koju ćemo da radimo. To će biti i posebna sudska veća određena za ovo, kao i posebno tužilaštvo da se istraži i gonE kriminalna i protipravna dela službenika i zvaničnika koji provode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Time će biti i obuhvaćena lica srpske nacionalnosti koja u ime i za račun albanske tajne policije sprovode progon srpskog življa na najgori mogući način i učestvuju u progonu našeg stanovništva.

Odluka o nelegalnosti svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji KiM nakon nelegalno jednostrano proglašene nezavisnosti, i nepostojanju svih njihovih akata koji su doneti ili će tek biti doneti

Usaglašeno je da će Narodna skupština Republike Srbije u roku od 45 dana usvojiti odluku kojom konstatuje nelegalnost svih organa i institucia obrazovanih na teritoriіi Kosova iMetohie nakon nelegalno proglašene nezavisnosti, kao i nepostoanьe nihovih akata. Ovim he biti normirano da su sve aktivnosti, jednostrani i nekoordinisani akti tih organa pravno nepostojeći i da ne mogu proizvoditi pravne posledice niti pravno dejstvo. Sličan postupak je preduzet po završetku Drugog svetskog rata, kada je zakonom proglašena nevažnost pravnih propisa donetih pre 6. aprila 1941. godine i za vreme nepriateljske okupacije.

Naši pravni ekperti su bili protiv proglašenja okupacije Kosova i Metohiji.

- Ne smemo da im damo status legalne oružane sile. Nećemo da im damo bilo kakav pravni legalitet i legitimitet jer ga nemaju - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen

 

Nema proglašenja okupacije

- Naši pravni ekperti su bili protiv proglašenja okupacije Kosova i Metohiji. Ne smemo da im damo status legalne oružane sile. Nećemo da im damo bilo kakav pravni legalitet i legitimitet jer ga nemaju. Samo priznavanje okupacije je i krivično delo, objasnio je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45