01.10.2024.

10:55

Foto: Informer

Vesti

Vesić u Kini sa rukovodstvom kompanije “Huawei” o mogućnostima dalje saradnje (FOTO)

Vesić je rekao da je kompanija “Huawei” kao svetski brend proslavila Šenžen i da je to jedna od kineskih kompanija koja veoma dugo radi u Srbiji, te da je tokom posete bilo reči o tome šta još mogu da urade.

- Oni su već prisutni na u našoj zemlji, posebno kada su u pitanju brze pruge jer se njihovi sistemi koriste na signalizaciji. Predočio sam im mogućnosti šta mogu da rade kada je u pitanju upravljanje auto-putevima i prugama - rekao je Vesić.

Dodao je će biti razmotreni predlozi kompanije “Huawei” koja, kako je istakao, na veoma dobar način optimizuje saobraćaj, smanjuje troškove, koristi veštačku inteligenciju.

- Sasvim sigurno, bićemo spremni da sarađujemo i sa njima, kao što već sarađujemo po pitanju brzih pruga - rekao je Vesić.

Kako je naveo, ideja da se sa jednog mesta upravlja svim našim auto-putevima i brzim saobraćajnicama - da se zna gde se dešavaju udesi, da se celim sistemom signalizacije upozoravaju vozači da uspore, da se automatski preusmerava saobraćaj kako bi se izbegle gužve, da u slučaju vremenskih nepogoda vozači takođe dobijaju informacije… 

- Za nas je to veoma važno i mi se trudimo da ovih naših postojećih 1.000 kilometara auto-puteva pretvorimo u pametne auto-puteve jer do 2030. godine, prema novoj direktivi Evropske komisije, nijedno vozilo u Evropskoj uniji neće moći da bude proizvedeno ukoliko ne bude imalo komunikaciju, u slučaju komplikacije, sa glavnim upravljačima puta u smislu da će vozilo samo dobijati informacije o ograničenju brzine, o tome kako treba da se ponaša na putu što je veoma značajano zbog bezbednosti, ali mi moramo da budemo spremni za to da naši auto-putevi budu takvi - rekao je Vesić i dodao da se novi auto-putevi koji se grade u našoj zemlji, grade tako da budu pametni.

Ministar je naglasio da je sastanak sa predstavnicima kompanije “Huawei” bio dobar i da to pokazuje koliko je kineskoj strani važna saradnja sa srpskom stranom.

- Danas je ovde nacionalni praznik, oni su svi bili u kompaniji i veoma su zadovoljni i srećni što mogu da rade u Srbiji - rekao je Vesić.

Zahvalio je Narodnoj Republici Kini na tome što investira u Srbiju, navodeći da su u poslednjih 14 godina investirali u našu zemlju šest milijardi evra i da su drugi investitor po snazi.

- Takođe, drugi su naš partner u robama i uvozu i zaista je za nas kinesko tržiste značajno, posebno što je 1. jula stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini koji će omogućiti da se ta saradnja još produbi - rekao je Vesić.

Sa druge strane, dodao je da kineske kompanije, radeći u Srbiji, stiču evropske sertifikate i sebi daju mogućnost da rade na drugim projektima u svetu, te kao primer naveo “China railway international company“ koja je gradeći brze pruge u Srbiji dobila sve evropske sertifikate.

Ministar je zaključio da je saradnja između Srbije i Kine od obostrane koristi i izrazio nadu da će se ta saradnja produbiti.

Osim kompanije “Huawei”, ministar Vesić je u okviru posete Kini razgovarao u Guangdžou sa predstavnicima kompanija “Šandong” i “China railway international company“, koje takođe posluju u našoj zemlji.