10.10.2024.

16:12

Foto: S. K.

Vesti

Matica srpska: SAD i EU treba da stanu Kurtijevoj tiraniji na put!

- Očigledno je da srpski narod nije zaštićen od organizovanog, institucionalnog nasilja pomenutog režimskog aparata, a ta se nezaštićenost širi i na srpske naučne, kulturne i prosvetne ustanove.  Policijski upadi u institucije predstavljaju oblik sistemske diskriminacije sa elementima terora i
ugrožavanjem elementarnog života srpskoga naroda – navode iz Matice srpske, najstarije kulturne institucije srpskog naroda.

Oni dalje ističu da odsustvo dijaloga i jednostrane mere, nasilje i teror ne smeju biti prihvaćeni kao legitimni postupci režima koji bi morao poštovati prava svih građana bez obzira koje nacije, vere, rase, kulturološkog ili političkog opredeljenja oni bili.

- Ukoliko to režim Aljbina Кurtija nije u stanju da poštuje, onda se mora naći način da bude primereno upozoren gde su granice prihvatljivosti i neprihvatljivosti u vršenju efektivne vlasti. Zbog toga Matica srpska, koja sistemski neguje raznovrsne oblike međukulturnog dijaloga, od države Srbije, a još više od Evropske unije i SAD, koji i dalje podržavaju nasilni režim na Кosovu i Metohiji, zahteva da svim legitimnim i legalnim sredstvima spreče nastavak ovog organizovanog nasilja, te da počinioce i nalogodavce ovog nedela primereno opomene i kazne. Кako bi to Njegoš rekao: „Al tirjanstvu stati nogom za vrat,/ to je ljudska dužnost najsvetija.“- zaključuju u Matici
srpskoj.

Matica srpska je najstarija kulturna ustanova kod Srba. Osnovali su je 1826. godine u Pešti rodolјubivi nacionalni trgovci i obrazovani lјudi.

U Novi Sad je preselјena 1864. godine.