29.11.2019.

15:28

Foto:

Vesti

OTROV VREBA IZ DEČIJIH LUTAKA! Decu trovali Elzom, Anom i ponijem, pronađene supstance MOGU UZROKOVATI OZBILJNA OŠTEĆENJA!

Kompanija "Sonita" iz Tuzi u Crnoj Gori povukla je iz svoje radnje igračke "lutka beba", "lutka frozen" i "poni set" zbog povećanog sadržaja ftalata. Ftalati mogu naškoditi zdravlju dece i uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema.

Iz te kompanije su agenciji Mina kazali da je Zdravstvena sanitarna inspekcija utvrdila da navedene lutke sadrže povećan nivo dibutil i diisodecil ftalata koji su štetni po zdravlje dece.

Kontrola u toku

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su da je kontrola predmetnih igračaka još u toku.

- Pregledi igračaka obavljaju se metodom procene rizika, kao i uvidom u nebezbedne igračke iz ranijih godina i nedeljnih obaveštenja Rapeka - rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove.
Prilikom kontrole igračaka, kako su pojasnili, pregleda se dokumentacija kod pojedinih vrsta igračaka i da li nedostaje isprava da one sadrže ftalate iznad propisanog nivoa.

Zabrana prodaje

- Ukoliko je inspektor utvrdio da je igračka nebezbedna, uvoznik zabranjuje dalju distribuciju igračaka i nalaže povlačenje iz prometa kod svih trgovaca kojima su prodali igračke, a zatim se u štampanom mediju objavljuju podaci o neispravnosti kako bi potrošači koji su kupili igračku mogli da je vrate u objekat - istakli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Informer

 

Prema njihovim rečima, nakon sprovedenog povlačenja nebezbednih igračaka od trgovca i objavljenog opoziva, sve igračke koje su zatečene u objektima ili su opozvane skladište se kod uvoznika, nakon čega se uništavaju u skladu sa propisima.

- Prilikom pronalaženja neispravnih igračaka podaci o njima objavljuju se na sajtu www.potrosac.me - naveli su iz Uprave.

Opasni proizvodi pronađeni i u BiH

Agencija za nadzor nad tržištem BiH objavila je upozorenja o više nebezbednih predmeta za decu koji su na tržištu. Tako je utvrđeno da lutka "atinil - fashion show" predstavlja hemijski rizik jer sadrži ftalate u količinama koje nisu u skladu sa propisim.

Nije bezbedna ni dečija stolica za hranjenje i predstavlja ozbiljan rizik od povrede za decu jer nije stabilna i može da se prevrne. Povučen je još jedan nebezbedan proizvod za decu, a reč je o trotinetu iz Kine.

NE GUBITE GLAVU CRNI PETAK JE NAMEŠTALJKA?! Evo nekoliko trikova i tajni za koje se trgovci nadaju DA IH NEĆETE OTKRITI!

RODITELJI, PAŽNJA! KONTAMINIRAN LEK ZA KAŠALJ: Komadići plastike pronađeni u sirupu, UZROKUJU KOD DECE STOMAČNE TEGOBE!

(VIDEO) VELIKI TEST! Proizvođači omekšivača redom obmanjuju kupce, EVO DOKAZA

Tagovi: