24.12.2019.

18:47

Foto:

Vesti

ŠOKANTNO SAZNANJE! Ono što su naučnici otkrili u većini setova za ŠMINKANJE MOŽE DA VAS UBIJE!

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Džurnal ov aplajd majkrobajolodži"", u devet od deset proizvoda pronađene su bakterije koje mogu izazvati bolesti u rasponu od kožne infekcije do trovanja krvi ukoliko se koriste u blizini očiju, usta ili posekotina, piše Zaštitnik potrošača.

O tome niko ne razmišlja, ali šminka koju žene svakodnevno koriste, plodno je tlo za razvoj opasnih bakterija. Čak više od 90 odsto preparata za ulepšavanje sadrži superbakterije, uključujući Ešerihiju koli i stafilokoke, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Aston.

Zabrinjavajuće, bakterije koje uzgajate u svojoj torbici sa šminkom i na samom mejkapu, mogu da prouzrokuju čitav niz bolesti, uključujući kožne infekcije, ali i trovanje krvi. Konkretno, istraživači su otkrili da su sunđeri za nanošenje pudera najzagađeniji štetnim bakterijama.

To je verovatno usko povezano s činjenicom da takve proizvode retko čistimo i bacamo ih posle isteka roka trajanja, objasnili su stručnjaci. Maskara i sjaj za usne takođe su u istraživanju imali takve bakterije.

- Loša higijena kada se radi o upotrebi mejkapa zabrinjava iz razloga što smo na sunđerima za nanošenje pudera pronašli Ešerihiju koli, opasnu bakteriju povezanu s fekalnom kontaminacijom. Ona se razmnožavala na proizvodima koje smo testirali - izjavio je za Miror voditelj istraživanja dr. Amrin Bašir.

Posle ovih saznanja, istraživači apeluju da se obrati više pažnje kada je reč o  bezbednosti potrošača. Na primer, rok trajanja trenutno nije obavezno navesti na pakovanjima šminke i oni predlažu da se promeni.

Osim toga, na sunđerima i četkicama potrebno je istaći koliko bi ih često trebalo čistiti i na koji način.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs
Tagovi: