09.05.2020.

11:02

Foto:

Vesti

OPREZ! Znate li šta prskate po rukama? POJAVILA SU SE OPASNA DEZINFEKCIONA SREDSTVA!

Gotovo bez razmišljanja zgrabimo pumpicu ili bocu s dezinficijensom, navlažimo ruke, protrljamo ih i nastavimo svojim poslom. Međutim, dezinficijensi su postali ozbiljan trošak trgovcima i čini se da su neki posegnuli za jeftinijim, ali i potencijalno opasnim sredstvima. Uz to još uvek nema dovoljno dezinfekcijskog alkohola na tržištu pa mnogi traže alternativu i zaobilaze propise.

Kada sam poprskao ruke, osetio sam jak miris na hlor, a ubrzo nakon toga me je jako počela da peče koža na rukama - rekao je za hrvatski portal Index jedan čitatelj iz Zagreba.

Čini se, ako ga nos nije varao, da je u toj prodavnici ruke dezinfikovao manje ili više razređenom varikinom ili nekim sličnim jeftinim sredstvom koje, istina, ubija viruse, ali i oštećuje kožu, a u dodiru sa sluzokožom može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Doktor Natko Beck kaže da je i sam imao sličan problem.

JEDNU STVAR NIKAKO NE TREBA DEZINFIKOVATI ASEPSOLOM, NEĆE IMATI EFEKTA Specijalista higijene otkriva kako se najbolje zaštititi i TREBA LI SE PLAŠITI TRŽNIH CENTARA

- Vaši čitatelji sigurno ne fantaziraju. i sam sam se u banci susreo s dezinfekcionim sredstvom koje je neverovatno smrdeo. Kao lekar isprobao sam i osetio sve moguće vrste dezinficijensa, ali ovako nešto nikada nisam osetio - rekao je za Index dr. Natko Beck.

Otkako se u banci susreo s nepoznatom hemikalijom, dr. Beck se pouzdaje samo u vlastiti dezinficijens koji stalno nosi sa sobom kao i u rukavice koje navlači pre ulaska u prodavnicu ili banku.

"Ne znam šta bih drugo preporučio vašim čitaocima, ovo je ono što ja mislim da je najbolje. Vlastite rukavice i vlastiti provereni dezinficijens - rekao je dr. Beck.

Posebno su sumnjivi dezinficijensi koji se na ulazu nalaze u neoriginalnoj ambalaži, običnim bocama s pumpicom, pa se ni na koji način ne može znati šta nam se nudi za pranje ruku. Naravno, ni ambalaža s deklaracijom i sastavom nije potpuno sigurna jer se lako otvori i u nju sipa ko zna kakva hemikalija.

- Ne živimo u savršenom svetu i sigurno ima onih koji pokušavaju da uštede - zaključio je dr. Beck.