14.10.2018.

12:26

Foto:

Zabava

OVAKO JE GOVORILA MILENA: Najlepše, u pravoj komediji jeste - pobeda života!

Dobitnica nagrade "Zlatni ćuran" 2012. za životno delo, Milena Dravić je bila zaštitni znak glumačke profesije i najomiljeniji glumački lik u velikoj Jugoslaviji, izjavio je Tanjugu Dobrica Milićević, umetnički direktor "Dana komedije".

- Iza nje stoje antologijske uloge - rekao je Milićević.

Podsetio je da je ove godine u okviru pratećeg programa festivala, 24. marta u Narodnoj biblioteci "Radoslav Nikčević" u Jagodini promovisana monografija i prikazan dokumentarni film o Mileni Dravić.

Glumica nije prisustovala tom događaju, ali je poslala pismo u kome je napisala: "Volela bih da sam sa vama, ali nisam trenutno u mogućnosti. Biće sve dobro, nadam se, da ćemo se, verujem, ponovo sresti".

(VIDEO) NA NEBU NEĆE BITI PREKOBROJNA! Ko je bila Milena Dravić, legendarna srpska glumica

U pismu, koje je pročitano na promociji i koje je pozdravljeno dugim aplauzom, pri čemu su učesnici promocije stajali, bilo je i suza, a Dravić je napisala: "Vežu me lepa sećanja za ovaj festival, a "ćuran mi je posebno draga nagrada, između ostalog jer je za komediju".

- Možda bih slobodno mogla reći, najozbiljnije, njeno visočanstvo, komediju, žanr kome sam posvetila dobar deo karijere. Skretala sam na to pažnju, a skretaću i dalje. Ozbiljan je to žanr, žestok i dubok. Čak uzvišen. Doduše, danas sve i svašta sebi dozvoljava da se komedijom nazove, ali nije ni mesto ni vreme da se time bavimo - napisala je Milena tada. 

- Najlepše, u pravoj komediji jeste - pobeda života - zaključila je velika glumica.

Dravić je na "Danima komedije" koje se u Jagodini tradicionalno održavaju od 1972. godine, od 20. do 27. marta, tri puta nagrađena za glumu statuetom "ćuran": 1987. godine za ulogu "Ljubičice" u predstavi "Ptic i Ptica" Slobodana Stojanovića, u režiji Dejana Mijača i u izvođenju Zvazdara teatar. 

Za ulogu gospođe Šmit u predstavi "Chelava pevačica", režija Jagoš Marković u izvođenju Kreuševačkog pozorišta 1998. godine, i 2011. godine za ulogu Mod u predstavi Kolina Higinsa "Harold i Mod", režija Milan Karadžić u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Tagovi: