26.10.2019.

14:44

Foto:

Zabava

TRAGEDIJA NA SVAKOM KORAKU, TO JE NAŠA SUDBINA! Ovako je o MLADOJ BOSNI pisao SRPSKI NOBELOVAC! (VIDEO)

Kao gimnazijalac Ivo Andrić je bio iskreni pristalica integralnog jugoslovenstva, te je istomišljenike našao među članovima Mlade Bosne. Pridružuje se organizaciji u nameri da učestvuje u borbi za oslobođenje južnoslovenskih naroda od austrougarske vlasti. 

Ovaj političko-revolucionarni omladinski pokret imao je kao osnovni cilj borbu za oslobođenje teritorije Bosne i Hercegovine, koja je anektirana od strane Austrougarske, a potom i pripajanje ovih prostora Srbiji i drugim južnoslovenskim zemljama. Postoje indicije da su pojedini članovi Mlade Bosne imali kontakte i saradnju sa članovima Crne ruke. 

Mladobosanac Gavrilo Princip je uspeo u svom naumu i 28. juna 1914. godine u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Ovaj događaj je poslužio kao povod da Austrougarska objavi Srbiji rat. Princip koji je svoju kaznu služio u češkom Terezinu umire od tuberkuloze u aprilu 1918. godine.

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ RAZOTKRIVA SRPSKE ZABLUDE: Poklič "Za krst časni i slobodu zlatnu" SMISLIO JE HRVAT! 

Sa velikim nadahnućem srpski Nobelovac piše o svojim drugovima davne 1934. godine


Ali, između sebe, gledajući jedan drugom u zenice koje su videle čuda, prava čuda, i ostale i dalje žive da gledaju ovo svakodnevno sunce, mi podležemo uvek neodoljivom, za nas večnom čaru tih godina. Tada mi opet dobivamo krila i okrilje patnje i žrtve savladanog straha i prežaljene mladosti.

I dok nas traje, mi ćemo u sebi deliti svet po tome na kojoj je ko strani bio i čime se zaklinjao 1914. godine. Jer to leto, leto 1914, žarko i mirno leto, sa ukusom vatre i ledenim dahom tragedije na svakom koraku, to je naša prava sudbina. 

Ni Ivo Andrić nije izbegao tešku sudbinu svojih saboraca. Nakon što je uhapšen u Splitu 1915, godine, austrijska policija ga odvodi u šibenski, a potom u mariborski zatvor. Za vreme tamnovanja u Mariboru nastaju neke od najlepših Andrićevih pesama u prozi, sabrane u zbirkama Ex Ponto i Nemiri.     

POGLEDAJTE VIDEO:

Tagovi: